Monday, December 29, 2008

It is getting worst ..

makin haghi ekonomi nampaknya makin kurenggg .... tak tau macam mana untuk haghi haghi yang nak mai. kalau ekonomi tak elok ..makna poket pun kurang jgak laa..
semua oghang dok haghap kalau presiden baru naik ekonomi akan puleh sikit.

lagi berapa haghi lagi presiden baghu nak masuk opis.. jadi kita tengok saja laa macam mana.

Wednesday, December 24, 2008

Online 365-day eStore

Now, with the introduce and usage of internet, we could just shop from the comfort of our home, without the hassle of queue up counter, traffic congestion ..etc

One such estore is The Francisco Connection -> http://www.365bestemall.com
off course there are many others ..

Sunday, December 21, 2008

Renew e-passport


minggu ni saja dok belek belek passport malaysia.. tekejut jugak bila tengok tarikh mati passport hujung bulan Disember. Kalau nak renew kena pos passport tu dan makan masa jugak, dah tentu pegawai immigresen tu marah pasai dia kena proses cepat. Jadi aku pun telepon Konsulat Jeneral pasai nak renew passport tu. Pegawai yang jawab telepon tu habaq kalau mai sendiri di Konsulat Jeneral New York boleh proses dan siap hari tu jugak.. lega sikit rasa.
Aku ambil keputusan untuk drive pi New York satu keluarga untuk perbaharui passport kami. New York pun tak jauh sangat dari Chicago cuma lebih kurang 1000 batu saja (lebih kurang 1300 km) lagi pun cuaca masa ni memang seronok utk aku drive , sebab masa ini ialah masa winter dan kadang kadang snow-storm.
Lagi pun aku memang dia biasa sangat dengan drive dlm cuaca buruk, masa itu lagi mendekatkan kita dengan keindahan alam semula jadi seperti angin, ribut.. wooow best nya.
Bila kami sampai ke Konsulat Jeneral New York, kami jumpa juga ada beberapa orang Malaysia yang lain yang juga datang utk renew passport depa. Last minit macam kami jugak nampaknya depa ni pun.

kami pun isi borang dan bayar duit utk proses. Lepas tu pegawai tu kata kena isi borang untuk register rakyat Malaysia yang duduk di luar negara. Kami pun isi laa borang tu, elok jgak untuk tujuan kecemasan di masa akan datang. Lepas serah borang pegawai tu suruh mai balik lepas pukoi 2 petang utk ambik passport. Aku pun saja buat buat tekejut, oooo siap haghi ni jugak kaa ??. Ooo baguih , very efficient.. aku cuba jek nak bagi depa semangat kerja. Pegawai tu senyum meleret tanda dia suka ada orang puji keja penat lelah depa. Aku pun dah terikut ikut budaya orang barat yang selalu puji puji orang ni.

Lepas siap ambik passport lepas pukoi 2 petang..kami pun cabut balik Chicago cepat cepat pasai ramalan cuaca kata cuaca makin buruk sebelah petang dan malam. ... sekian utk kali ni .. wasallam

Tuesday, December 9, 2008

Eid Mubarrak

selamat haghi ghaya semua. dok tak dok dah pun setahun. aku dok ingat lagi tahun lepaeh baru makan dagin korban, ni dah nak makan dagin korban lagi. masa lalu rasa mcm cepat sungguh.
pejam celik pejam celik dah seminggu, kaleh pi kaleh maii dah sampai ujung bulan, masa untuk bayaq bil bil .
tapi yang agak bes sikit laa nii harga minyak petrol dah turun balik, jadi dalam lengkongan $1.50 - $1.80 segelen. tapi project pun dah makin kurang. ekonomi dok makin meleset. adoooosss.
harap harap bila presiden baghu naik, ekonomi baik balik kot. kalau jadi macam tu lega laa sikit.
laa ni nak kena caghi kerja tambahan untuk tampong kos sara hidup.

tu laa saja yang nak tulis .. di luar pun dok hujan dan sejuk pulak tu. pekena kopi pun best jugak kalau sejuk sejuk. teringat masa dok kampung dulu dulu, kalau kena musim hujan ..mati akai laa. nak pi jalan pun susah, jalan lecah , dah laa tuu kalau pi naik beskal (geghek ) mula laa tayar beskal penuh salut dengan lanyau .. ha haha ada sapa yang tau pasai 'lanyau' ?.

Monday, December 1, 2008

Bahasa / Bangsa


bila sebut pasai bahasa, kadang kadang kita selalu dok pikiaq yang bahasa kita tuu yang betoi.. haghi tu aku pi jalan jalan di kedai makan pakistan di sini, ada ternampak iklan ni di depan kedai ..
Cuba tengok elok elok di situ.. maknanya kalau kita dok di Pakistan kita boleh beli 'dosa' .. tapi kalau dok Msia kita kena jauhkan dari membuat 'dosa'.

Itu lah indah nya duduk di tempat oghang, kita boleh belajaq untuk menghormati bahasa oghang lain. kalau depa maki pun kita kena pikiaq dua tiga kali nak hantam balik .. takut tersilap balas.. dah jadi macam lain pulak.

Sunday, November 9, 2008

Green Engine



minggu ni sebok sgt dgn kerja, tak dan nak tuleh apa apa. Saja dok dekat komputer dok 'browse' internet. Laa ni semua negara dok sebok nak kurangkan guna minyak petrol. Mcm di Amerika ni kereta, lori semuanya kuat makan minyak. Apa tak nya, enjin kereta mana ada yang kecik kecik. Ada yang V8 ada yang V6, c.c pulak tuu mmg besaq, jadi makan minyak mcm unta lapaq. semenjak dua menjak ni harga minyak naik mahai ..baru laa kalut nak cari jalan nak jimat minyak. Aku pun dok jgak surf tengok tengok. Ada banyak orang dekat US nii yang dok reka kereta guna tenaga alternatif mcm magnet, cahaya suria.. mcm lagi. Satu yang menarik pasai rakyat US nii ialah depa suka mencipta/reka pasai depa tu creative. Tak macam orang orang kita yang lebih suka dok sembang sembang kosong yang tak dak hasil. Orang US nii depa pun ada jugak masa dia dok sembang sembang di tempat tempat mabuk. Tapi banyak jgak yang creative. Gambaq di atas tuu nama enjin tu 'stirling engine'. aku rasa, enjin ni boleh kita reka utk guna cahya matahari .. mcm mana ?. tu kena buat research laaaa. kena perah otak sikiiiittt.

Saturday, October 25, 2008

Alternative Medicine

Kita selalunya bila sakit akan pi jumpa 'tuan doktor'. tapi masa dulu dulu mana ada sangat 'tuan doktor'. aku ingat lagi kalau masa dulu kalau nak jumpa 'tuan doktor' memang satu benda yang mengerikan. apa tak nya. bila lalu saja depan klinik ..adosss bau ubat saja dah naik seram, belum tengok uniform 'misi' yang warna putih , lepas tu bila masuk bilik 'tuan doktor' ada banyak jarum, pisau, nasib baik dia letak gergaji, kapak, cangkul dekat atas troli.. kalau tak !!! lagi seram laa.
Aku rasa antara banyak banyak sakit, sakit gigi memang satu sakit yang 'paling sakit'. Apa tak nya..kalau sakit gigi, pi jumpa 'tuan doktor' pun dia tak boleh buat apa. dia akan kata.. mai jumpa dia bila sakit dah hilang. Tapi kalau sakit dah hilang, nak jumpa dia buat apa lagi?.

Ok .. bila sebut pasai sakit gigi, aku ingat aku masa kecik kecik dulu memang selalu sakit gigi, memang tak boleh nak tidor, nak makan .nak buat apa pun tak boleh bila sakit gigi. Dekat satu kampung tempat aku dok tu, ada sorang tua yang specialist sakit gigi, kami panggil dia 'pawang gigi'. Nama dia Tok Awang Gigi. Satu hari pak aku bawak aku pi jumpa Tok Awang, aku ingat muka Tok Awang ni memang gerun laa.
Tok Awang: hai mai buat apa ?
aku : sakit gigi
Tok Awang: mana dia gigi sakit?..mai aku tengok
aku: laa tak sakit ..tapi selalu sakit.
aku pun nga nga bagi Tok Awang tengok

Tok Awang: hmm gigi hang banyak ulat .
Tok Awang pun mula laa makan sireh pinang dan jampi, apa dia baca pun aku tak tau. tapi aku ingat, memang dia baca ayat quran.
Bila dah habis dia baca jampi dia pun ambik sekeping papan and 5 batang paku., dan Tok Awang pun tulis atas papan tu huruf jawi alif wau lam ta (ulat)
Tok Awang: haa tengok tang papan ni.. kita nak paku ulat dlm mulut hang tuu dekat papan ni. nanti dia tak makan gigi hang, dia dok makan papan ni.
Tok Awang katuk paku 5 batang tu dekat huruf jawi yang dia tulis atas papan tu,, lepas tu dia lempaq papan tu bawah pokok nyioq depan rumah dia.

Macam biasa laa, bila pi jumpa bomoh atau pawang, depa akan bagi sireh pinang suruh balik makan. Adoos..ni part yang tak best, nak makan sireh, dah laa busuk, pedas pulak tu. Mak aku suruh jugak aku makan. aku cuba makan sikit lepas tu aku luah .
Hasil nya ?... sama ada secara sedaq atau tidak.. sakit gigi aku dah tak sakit lagi sejak dari tu .. sampai laa ni .. dah lebih 40 tahun.

Pernah satu kali aku terjumpa buku yang di tulis oleh Prof Dato Harun Din pasai ' perubatan secara al-quran'.. and guess what ??.. ada bab sakit gigi dan cara ubatnya sebijik macam yang Tok Awang buat. Jadi betoi laa apa yang Tok Awang tu baca ialah ayat quran.

tu laa saja ceghita aku kali ni .. memang tengah tension.. ekonomi nak merosot . bisness ??..

Saturday, October 11, 2008

Panic

semenjak dua tiga hari ni, tak dak cerita lain, semua cerita pasai duit, duit , ekonomi, politik. pi laa website mana pun semua dok cerita pasai nak kuasa, gila kuasa, pasai duit .. sapa tak mau duit dakk !!!.
kalau ingat balik dalam 11 tahun dulu masa aku mula mula mai sini.. masa tu minyak petrol dalam 80 sen satu gelen. satu gelen bukan satu liter. bubuh penuh tangki kereta baru dalam $20, tu pun dah kira banyak dahh. tapi laa nii dah mahai. tapi satu yang menarik di US nii,, harga minyak petrol tak sama antara satu gas stesen dengan satu gas stesen. depa sini betoi betoi amalkan free-market. sapa ghasa nak juae harga murah boleh bubuh harga murah. sapa ghasa nak juae mahai bubuh laa harga tinggi. Jadi bila masa tangki minyak dah kosong.. nak isi minyak nii mcm satu treasure-hunt pulak . kena drive kelilin satu kampung cari stesen yang harga paling murah.
tapi kadang kadang kita lupa , pasai nak harga murah kita kena drive jauh. pada hal minyak dan masa yang kita habis dah lebih dari harga minyak yang murah yang kita dok pulun nak jimat.
pi mai pi mai ..tang tu jgak. telan mati , luah pun mati.
kalau kereta pakai tenaga matahari tak gaduh nak pi isi minyak dah kot.. tapi nanti ada laa pulak makhluk yang dok pi tahan cahaya matahari pulak!! .. bisnes baru.. juae cahaya matahari ..

Friday, October 10, 2008

Lawak yang sensitif

bila sebut pasai 'makan free' ni, aku teringat orang tua tua dok pesan. kalau nak lawak pun .. jangan lawak pasai makan, pasai ada oghang yang sensitip pasai makan. Ni ada satu cerita pasai kawan kawan yang buat lawak pasai 'makan free'. Cerita dia macam ni .. maaf laa kalau tekena hidung sendiri .. ha hahah ..saja nak cerita hari jumaat ni.
Kawan yang sorang ni ada terima tetamu dari jauh ..memang jauh la,,pasai dok driving dekat satu hari baru sampai rumah dia. bila sampai ke rumah dia ..dia pun jamu laa si tetamu ni makann .. maklum laa si tetamu tuu sedang lapar ..makan sakan laa si tetamu tu .. nak habaq bagi!!. dan si tetamu tu agaknya nak bagi tuan rumah seronok .dia pun kata .. " sedap makan ni .." . Si tuan rumah ni yang memang suka buat lawak kering ..( orang kedah kata lawak keghin ) . tuan rumah tu pun kata .. " .. sedap laa.. freeeee!!! " ... ha ha haha . Nak jadi cerita.. rupa nya sitetamu nii terus berenti makan.. agaknya terkilan laa kot.
tu laa oghang tua tua dah pesan.. jgn buat lawak pasai makan .. lawak pasai lain boleh... tapi kalau dah jadi kawan kawan apa nak kira.. lawak sampai langit runtuh pun tak sapa nak kesah..

Tuesday, October 7, 2008

e-Quran


aku terjumpa link ini .. flash Quran. mcm diatas ... ini url dia http://www.quranflash.com/en/quranflash.html. Itu laa nama dia zaman dah moden. tak gaduh nak heret quran sana sini. Kalau Quran pun dah ada versi e-Quran. pepatah melayu lama " Macam Kuran Buruk" dah tak boleh pakai lagi laa.. pasai kalau mcm ni quran tak jadi buruk dahhh.

Sunday, October 5, 2008

Jadi Host


macam tahun tahun yang sudah sudah, bila sampai musim ghaya , ghamai pelajar pelajar yang akan datang beghaya di rumah rumah pegawai MSD disini (Chicago) dan kebiasaan nya pelajar pelajar ni akan juga datang beghaya ke ghumah kami, walau pun kami tak kerja di MSD. tapi kami tak ambik kisah pasai tu, kami anggap depa ni semua macam anak anak kami jugak. Kesian jugak dekat depa, ada setengah dah lama tak makan masakan mak depa. jadi masa mai ke rumah kami , kami jamu laa depa semua. tak kisah laa sangat pasai duit kupang. Tu pasai ada pelajar pelajar yang dah biasa mai ghumah kami depa tak ghasa segan bila nak makan.

Tuesday, September 30, 2008

Eid Mubarrak


selamat haghi ghaya maaf zahir batin naaa !!! .. kalau salah taip atau ada yang tak sengaja kutuk atau memang sengaja kutuk ..sekali lagi mintak maaf.
Tahun ni 2008, sambut eid mubarrak di chicago lagi laa nampaknya, bermakna tambah lagi count. Tapi tahun ni ghaya haghi Selasa, ada jgak community yang kata depa nak ghaya hari rabu. Malaysia kata depa nak ghaya haghi rabu. Apa apa pun tak kisah laa. Janjiiii ghaya !!

den ghayo haghi ni.

Monday, September 22, 2008

Think Big


bila sebut pasai besaq .. laa ni semua tv dah tak kecik kecik macam dulu.. semua oghang kalau boleh nak tv besaq. aku ada satu cara utk nak besaqkan gambaq. aku guna projector. Ni dia 'tv-besaq' aku. boleh tgk tv sampai 100 inchi kalau nak .. ha ha ha ah. tak payah nak susah susah nak beli tv besaq lagi.

Thursday, September 18, 2008

Buka Posa

Hari ni dah lebih dua minggu puasa. Ni gambaq buka posa sama sama dengan anak anak dan isteri. Tahun lepas aku tak dapat nak buka posa dgn keluarga pasai aku kerja jauh. Tahun ni ada peluang dapat posa sama sama.
Posted by Picasa

Wednesday, September 17, 2008

SOHO


SOHO maknanya Small Office Home Office. konsep ni memang dah lama ujud di sini, terutama utk depa depa yang dok kerja daghi ghumah. Untungnya kalau buat mcm ni kita boleh masukkan perbelanjaan rumah kita dalam perbelanjaan bisness kita, mcm bil letrik, bil telepon dan lain lain bil yang sama waktu dengan nya..
'yang sama waktu denganya' ..bunyi mcm nak umum waktu buka posa pulak.

hari ni dah setengah bulan posa..tak lama lagi rayaa !!!! ..

Monday, September 8, 2008

Bulan Puasa


Bulan puasa nii kurang sikit masok ke blog, tak dak masa. siang keja dan kurang energy. mlm pulak kenyang dan mengantuk lagi kurang energy.

bulan posa ni, ada kawan kawan yang berminat utk jadi host utk buat tarawih di rumah rumah depa. Jadi aku dan beberapa kawan giliaq giliaq pi ghumah ke ghumah buat tarawih.
Buat tarawih di ghumah ghumah ni lagi ok dari buat di masjid, pasai lepas taraweh , boleh makan dan dok sembang sembang dan makan lagi dan makan dan makan dan makan.

Masak sama sama, makan pun sama sama. Dalam gambaq ni sdr Azmi tunjuk skill dia masak koew-teow kerang, sdr Fazli jadi apprentice.

Friday, August 29, 2008

Cost Cutting

laa ni semua baghang dah naik hagha bila hagha minyak naik. banyak pejabat yang mula kughangkan cost, ada yang mula bagi keja daghi ghumah (work from home), ada yang potong haghi keghja ( keghja 4 haghi seminggu) tapi keghja lebih masa untuk haghi haghi lain.
Aku pun cuba jgak cut-cost, aku akan buat keghja daghi ghumah (work from home). bila buat mcm tuu kughang laa sikit aku nak kena travel. Dengan kemajuan internet laju, aku boleh masuk ke opis punya computer dari ghumah. itu laa kemajuan sistem yang ada disini. Tapi keghja daghi ghumah bukan senang jgak, ada banyak gangguan dan jgak kena disiplin yang kuat.

selamat menyambut puasa utk semua keluarga dan sahabat handai jauh dan dekat diseluruh dunia. bila bulan posa nii tekenang kat arwah mak dan arwah pak aku. semoga allah mengampunkan dosa dosa mereka berdua. Amin.

Friday, August 22, 2008

Interesting design


haghi tu aku ada singgah di satu mesjid masa tengah jalan jalan. apa yang menaghik pasai mesjid ni ialah tempat ambik ayaq semayang dia. Tempat ambik ayaq semayang tu nampak sempoi saja tapi kemas dan bersih dan praktikal. Ni aku bubuh gambaq tempat ambik ayaq semayang dia. Kalau ada orang di kampung kita yang nak renovate tempat ambik ayaq semayang ,,aku ghasa boleh ciplak design ni kott!!. design nii memang baguih kalau utk oghang tua tua atau oghang yang ada masalah sakit belakang, atau buntut (whatever reason laaa..isyyhh ).. nak tegelak pulak dahh bila sebut sakit bontot nii ...

Going Places


aku ambek OFF 2 minggu nak bawak family pi jalan jalan. kali ni pi pilih utk pi jalan ke sebelah selatan pulak, sampai ke hujung-belah-selatan Amerika. ada batu terat tang tu ( batu terat nii mcm batu tanda).
Semua orang yang sampai tang tu, semua beghebut nak ambik gambaq dgn batu terat tu.. betuah sungguh batu tu..hahahaa.
Walau pun aku dah habaq dekat client aku, aku OFF 2 minggu, depa kadang kadang dok talipon jgak.. laaa susah betoi.. nak rehat sat pun depa dok cari. tu laa kalau zaman dah maju, tak dak tempat nak sembunyi. Laa ni pulak cellphone dah ada GPS so boleh track kita mana mana kita pi, berapa laju kita drive, berapa lama kita stop..semua boleh track.

Wednesday, August 6, 2008

My Previous business







aku, sejak dok meghempat tang ni, aku dah buat mcm mcm jenis bisnes utk tambah $$$, salah satunya ialah 'shipping'. Tapi laa tak buat dah, pasai tambang kapai pun dah mahai.
Nii antara kenangan ..
ni saja laa nak cegheta bagi pasai trailer di belakang tu, UHAUL. disini kalau kita nak angkut baghang baghang mcm nak pindah kaa .. kita boleh sewa trailer tu. ada mcm mcm jenis jgak trailer tu pun, ikut size kereta kita pulak. bila kita nak sewa kita kena habaq kereta apa yang nak tarek trailer tu.. kalau kereta tu kecik dia tak bagi tarik trailer yang besaq mcm dlm gambaq tu. Contoh kalau masa booking tu kita habaq kereta perodua kancil ..nanti dia tanya pulak,, nak bubuh dalam trailer tu kaa ?? h ah aha ah. sori laa perodua, bukan nak perli. Mcm van aku tu enjin 8 selinder 5,800 c.c.

Monday, August 4, 2008

time-out !!

nak rehat sat .. segan nak tulis..
pasai aku suka pi ayaQ teghjun, aku ghasa yang nii yang paling besss.


Thursday, July 31, 2008

Summer Holiday

Laa ni musim summer, semua mat-saleh sini seluloinya depa pi jalan jalan musim summer, pasai masa nii laa anak anak semua cuti panjang.
Aku pun dok pikiaq nak pi jalan sama jugak tapi dok pikiaq lagi mana nak pi pun tak tau.
Aku dah habaq dah dekat client aku, aku tak dak opis dlm 2 minggu. tapi tak boleh laa cuti lama lama nanti miss sorruu. tak dak keghja tak dak duit masyuukkk.
Aku ingat masa aku dok Msia dulu.. aku selalu dok pi jalan jalan cari ayaq-teghjun(waterfall laah!!).
Aku ghasa ayaqTeghjun yang aku suka pi masa dulu di Camang, Bentung ( masa tuu masih dlm kws hitam lagi.. nak pi situ kena lepas road-block army ).. laa dah ok kot.
AyaqTeghjun Sekayu di Trganu pun cantik jgak.. tapi banyak sampah sarap. maklum laa kiter ni bukan perihatin sgt pasal buang buang sampah ni. punggai tang mana dan saja. ha ha ha.
Tapi bila sebut pasai ayaqTeghjun, satu yang aku tak boleh lupa, bila kami pi ke Lata Jarom, dekat Lipis Pahang. masa kami sampai di Lata Jarom tu dah agak petang dlm jam 5:00 ptg. Kami rasa mcm best saja pasai tempat tu masa kami sampai tak dak oghang, mcm lengang saja, cuma kami famili saja yang dok mandi mandi situ, rasa mcm exclusive pulak. Lepas tuu datang laa dua orang bond ( polis) dekat kami, saja nak tau kami nak mandi berapa lama di situ, heran jgak kami. Tapi bond yang 2 orang tu tak kata apa apa cuma tunggu situ sampai kami habis. Bila on-the way balik, kami lalu satu kwn ghumah yang banyak polis disitu, yang kemudian kami dapat tau ghumah tuu tempat Mona fendi bunuh Dato .. apa nama pulak dah lupa.. Baru laa kami tau pasai apa masa kami mandi tadi tak ada orang ... hahhahah. Kalau kami tau ..sure kami tak pi mandi situ. Tu la dia.. akibat bila pi satu satu tempat tanpa buat survey awai awai.

Monday, July 28, 2008

Projek ayaQ


laa ni aku dok cuba nak siapkan pesanan utk projek ayaQ hidrojan, maklumlaa dok buat soghang soghang lambat laa sikit. Siang pi keja, balik keghja masak pulak, lepaeh tu baghu boleh makan, lepaeh makan , kena rehat.. lepaeh tuu baghu laa boleh sambong buat projek ayaQ nii .
Nii laa gambaq workbench aku .. nampak beseleghak sikit.
Aku ada globe trekker utk nak tengok sapa dok pi tengok projek ayaQ aku di blog lain http://www.azizans.com .

Saturday, July 19, 2008

Fumigate ghumah

Apa tuu 'fumigate' ?. Kalau nak ikutkan terjemahan kamus Webster , maknanya lebih koghang mcm ni laa.. 'fumigate' maksud dia kita semboq asap dalam ghumah atau kawasan nak bagi hilang serangga atau lipas, atau apa saya dalam rumah. Haghi ni, tuan ghumah aku dah habaq dah dia nak fumigate ghumah, jadi haghi nii aku sebok nak kemas akuarium aku, dan pindah semua ikan ikan aku dlm tangki kecik bawak keluaq daghi ghumah, sat ni kena asap ..mampuih habis laa ikan ikan mas aku tu pulak.., jadi laa !!! tak dapat himpun tekoi mas, dapat himpun ikan mas pun jadi laa.. mcm datuk penyanyi M Daud, dia ada gigi mas .. oghang kelantan dok di Pasir mas, naik kapai terbang mas, makan jala mas.. ada yang terjun sungai mati le mas.

Sini, dah jadi mcm satu amalan tuan tuan ghumah dia fumigate ghumah depa tiap tiap tahun, depa cukup pantang kalau nak menatang lipaeh dlm ghumah, aku pun tak tau pasai apa. Untung laa sapa sapa yang ada bisness fumigation ni. ok laa chiow dulu ..

Thursday, July 17, 2008

Hydrogen Generator - Improved Design



Selepas, testing beberapa reka-bentuk, sekarang aku cuba improve design supaya nampak lebih canggih.. inilah design berbaru hydrogen-generator aku. Dibanding kan dengan tin Coke, tak banyak beza.. jadi dengan reka-bentuk yang terbaru, benda ni lebih senang utk di pasang dimana mana, tempat yang sempit di bahagian enjin ataupun di bahagian grill depan didepan radiator.
.. kali nii boleh bertanding di pasaran terbuka .. lol.

Tuesday, July 15, 2008

Alternative Fuel - BIO-diesel

laa nii bila harga minyak dah jadi mahai .. semua orang dah jadi mcm pejat kena panas. dok tak toghah ( tak tentu arah), dok caghi alternative fuel ( kat mat saleh). Aku dok tengok satu yang menarik pasai alternative fuel ialah bio-diesel. Ada sorang mamat ni dia buat bio-diesel dari minyak masak yang terpakai, dan yang menarik minyak masak terpakai nii dia dapat free saja dari restoran, pasai restoran dia tak boleh pakai-semula minyak masak .. minyak masak yang terpakai kena buang, jadi mamat ni pi ambik saja la dekat tempat buang sampah belakang restoran tuu, lepaeh tuu proses sikit jadi bio-diesel.. masuk dalam kereta ... minyak-free bebbb!!!. ghaya sakan laa mamat tuu.
Aku ingat dulu, di Msia ada jgak ura-ura nak buat bio-diesel dari minyak sawit, dah mintak mercedes buat special enjin utk bio-diesel.. last last sengappp mcm tu, menteri yang dok bising bisin pasai bio-diesel pun tak tau dah pi mana dah pun .. dah mati dah kot !!. Tu laa di Msia, bila menteri mati, R&D (research and development) pun mati bersama menteri. Lain kali kena cari menteri yang muda sikit, tak mati cepat sgt. .. LOL

Wednesday, July 2, 2008

Cycle To Work


Haghi ni aku tak bawak kegheta pi keghja, aku cuba terai kayuh beskal laa pulak, tapi yang jadi masalah , tempat keghja tak dak tempat nak letak beskal, tak kan nak tambat beskal dekat pokok kot. Aku dulu aku tambat kerbau dekat pokok .. last last sekali lagi senang bawak saja masuk pejabat, letak tepi meja ..nah kauuu .. lagi senang.

Monday, June 30, 2008

Lagi pasal jimat minyak

nampaknya aku dapat banyak komen komen pasai benda yang aku buat ni.. ada
yang takut kereta meletup, ada yang kata nampak mcm buat sendiri, ada yang kata itu.. ada yang kata ini.. pendek kata semua nya tak kena dihati depa. tapi tak kesah laa ..aku dah lali dah pasai komen komen nii.. dah jadi adat manusia susah nak accept benda baghu. mcm oghang puteh kata "resistance to changes". Tapi bagi aku yang
selalu tak kesah sangat pasai komen orang aku selalu ambek sikap " aku peduli apa !!... ".
Anyway, bagueh jugak kalau aku guna komen komen tu.. jadi aku tengah dok selongkaq dekat internet cari bahan bahan lain yang boleh improve sikit reka bentuk benda nii . till next time..chiow
Tapi kalau nak jimat lagi ..cuba laa idea yang di sebelah nii ... sure jimat

Sunday, June 15, 2008

Power outage, power surge

Laa ni di US tengah dok beraleh musim, nak tukar dari musim bunga nak ke musim panaeh. Seluloi kalau bila masa nak tukaq musim, cuaca jadi kelam kabut sikit, sat ujan sat panaeh. Laa ni dalam 2, 3 hari nii selalu kena kilat dan angin deghaeh. depa sini kata thunder-storm. Tornado pun banyak jugak tahun ni. Bila jadi mcam tuu seluloi jadi power-failure and power-surge. PC aku pun dah ghosak sebiji pasai power-surge. dah hantaq pi kedai sebab dok ada gerenti lagi. Aku beli computer tu pun dah 3 tahun dahh.. tapi ada gerenti lagi kedai tu kata. Apa lagii kita pun hantaq kedai laa ..lagi pun free. Aku dok ingat nak kena kena pasang ups , sat ni kalau power failure pun aku selamat.

Wednesday, June 11, 2008

Water -> Hydrogen + petrol = power + saving


Ini lah benda yang aku dah pasang di kereta aku. Hidrojen generator. Dengan alat ni, aku boleh dapat dalam 33 batu segelen. Kira boleh laa untuk kereta yang dah pun berumur 18 tahun. Tapi ini baru peringkat I, untuk peringkat II aku cadang nak buat PVC enhancer, bolih tambah lagi penjimatan.
Laa nii tengah panas.. jadi tak dapat nak taip lama lama.. Sampai di lain kali.. wasallam.

Wednesday, May 21, 2008

Sambung projek hidrojen



Aku habaq dulu, aku nak buat sendiri hydrogen generator aku sendiri, haghi ni aku sambung balik projek aku yang tebantut pasai susah nak caghi bahan bahan nak buat, aku dapat bahan bahan lepaeh dok pi jengok kena sana jengok kedai sini, belek sana belek tang ni.

Ni laa hasil hydrogen generator yang dah siap di pasang, tapi tak test lagi.. ha hahaha. Ni baghu phase pertama, phase kedua nak kena modify MAP sensor dan onboard computer. Part ni teknikal sikit laa. Phase ketiga nak kena buat PVC enhancer. Canggih jugak bunyi tu yopp (oghang Perak punya stail ). Macam kawan kawan selalu dok buat lawak kat mekanik.. hang buat apa pun ..janji jangan telebih skrew sudahh!!. :))

Pindah bilik sewa lagi ..


Haghi aku pindah bilik sewa lagi.. bilik yang aku sewa dulu tak baguih sgt pasai tak dak internet. Aku dok tengok tengok iklan di craigslist ada mak cik tu nak sewa bilik, so email dia, dia kata bilik tu ada lagi. Sewa bilik termasuk katil 'king-size bed', dresser,meja tepi, peti ais, meja , tv dan yang penting internet pun termasuk dlm sewa.
Ini laa ghumah tempat bilik yang aku sewa.

Monday, May 19, 2008

Selamat Hari Guru dan Selamat Hari Ibu

Maaooh laa pasai lambat ucap Selamat Hari Guru pada semua cikgu cikgu tak kegha dok tang mana. Aku ingat lagi masa mola mola aku pi sekolah, SK Lahar Budi. Masa tuu sekolah start samada bulan 12 atau pun bulan 1 (Januari) aku pun tak beghapa ingat, tapi aku ingat masa tu memang kena musim kemaghauu.. it was in 1965.. longggg time ago. Aku ingat masa mola mola pi sekolah memang suspense laa.. maklum laa mana peghnah pi sekolah before this.. mana ada kelas tadika, mana ada kelas Kemas macam laa ni. Tau tau pi sekolah masuk darjah I. Ada sorang cikgu nii.. memang cenge ( garang). Depa kata cikgu tu tak gaghang cuma sogha dia saja yang deghaehh (kuat).. ada oghang kampong kata dia ni ghempangg .. ha ha ha ha.. anyway. He was one good cikgu. Nak tau nama dia dak ??.. Nama dia Cikgu Mat 'Cerut'. pasai dia hisap cerut cap ikan.
Ada banyak lagi cikgu cikgu yang aku masih ingat .. tapi tak cukup laa blog nii kalau nak habaq semua. Cikgu Kamis ( guru besar masa tuu), oghang pekan bebbbb !!.. ada setail.
Untuk semua cikgu cikgu sekali lagi Selamat Hari Guru.

dan Selamat Hari Ibu jugak.. macam lagu P.Ramlee.. Ibu.

Ibu Ibu engkau lah ratu hati ku,
tempatku mencurah kasih, wahai ibu

Thursday, May 8, 2008

Loghat Kedah

Teghema kaseh dekat ghost_mar komen pasai loghat kedah yang pekat sgt. Sebenaqnya aku cuba nak kekal kan loghat asai kedah sebanyak mungkin. Maklumlaa kita nii 'oghang-lama'. Tak beghapa selesa dengan perkataan moden.
Kalau nak ikut, loghat aku pun dah banyak yang tak 'original' pasai dah lama dok idup merempat di tempat oghang.

Tadi aku ada terjumpa satu blog habaq pasai oghang kedah http://www.kamuskedah.blogspot.com/. Kalau sapa sapa nak tau asai usui oghang kedah boleh pi tang tuu.

Till next time .... Wasallam

Monday, May 5, 2008

Nostalgia



Nostalgia ..kalau nak ikut makna dari Wikipedia "Nostalgia describes a longing for the past, often in idealized form. Nostalgia may or may not also be known as homesickness."
Aku ada gambaq gambaq yang dok selalu putaq putaq dalam kepala aku.. The pictures tell thousand words

Tuesday, April 29, 2008

Cherry Blossoms - Bunga Sakura

Laa ni baghu lepaeh musim winter dan baghu masuk musim spring. Masa nii masa bunga bunga baghu nak jengoi keluar, musim bunga musim oghang tanam bunga nak hias kawasan ghumah depa bagi elok. Dekat dengan ghumah aku dok sewa nii ada public park, ada pokok bunga sakura dah mula keluaq.

Monday, April 28, 2008

Convert water to hydrogen

Dulu aku ada janji nak habaq pasai alat yang aku guna untuk covert ayaq jadi hydrogen. Pasai benda yang aku guna tuu dah rosak, jadi aku dah tak boleh nak guna.. Laa ni aku ada plan lain pulak.. Aku nak buat sendiri alat tuu dan pasang di kereta aku. Aku tengah dok cari bahan bahan nak convert ayaq ke hydrogen ni. Aku dah ada dah list benda benda yang aku nak kena ada dan juga rajah rajah macam mana buat buat dan pasang benda tuu di kereta.
Ada benda yang dah order on-line dari internet, ada yang dah sampai dan ada lagi yang belum sampai. Ada lagi benda yang aku nak kena cari di kedai kedai dekat sini. Aku ingat sebelum hujung bulan May nii aku akan dapat himpun semua benda benda tuu dan mula projek aku ni.

Kalau berjaya benda nii..aku rasa boleh juae dekat orang orang yang nak jimat minyak.
Laa ni Isuzu Trooper aku dok minum dalam 20 batu segelen. Sorii laa Din .. kalau lambat sikit nak bagi feedback pasai benda ni.

The very unfortunate week

Minggu lepaeh ..aku ghasa minggu yang paling tak seronok dan unfortunate bagi aku. Bukan nak kata malang.. tapi sipi sipi laa.
Mola mola, menejar di tempat aku keghja tu pokoi telepon habaq kata komputer di opis depa crashed, data hilang, engineer mai pun tak boleh nak ON guna backup tape.. bad news aku habaq dekat depa. Bad news utk depa mean good news kat aku .. dapat extend kontrek lagii.. tapi aku tak cakap macam tuu laa.. saja nak buat buat simpati konon..heheheh nak idup bebbbb !!!.
Engineer pun koghek laa tape tape yang backup tuu...dapat laa guna satu tape nii ..tahun 2004 ..masya allah .. lama tuu, 4 tahun dulu. Aku kena pulun sikit laa nak pulehkan sistem back to normal capacity.
Habeh dah kesah tu, mai pulak kesah lain, bila balik ghumah aku pulak lupa nak cabut GPS (Global Position System) aku dari cermin kereta. pasai kepala dok tengah weengg .. bila aku balek ke kereta tengok cermin pulak kena pecah..depa dah kebaeh aku punya GPS tuu ..laa satu hal laa pulak. Nak kena beli ceghmin kereta dan GPS pun nak kena ada jgak.. kalau tak menatang tuu alamat sesat lepaeh mana mana hala, dah laa jalan di New Jersey pun seghabut. Nasib baik laa ada sorang minah nii dia kenai kawan dia. minta tolong kawan dia caghi cermin di tempat kereta potong.. laa nii dah settle dah.. ceghmin pun dah tukaq ..beli GPS lain.. haa padan muka aku.
Laa nii menatang GPS nii mmg satu benda keperluan dalam kereta. bukan apa !!! senang kalau nak pi mana mana.. contoh kita nak pi kedai pak mat .. kita masukkan alamat kedai pak mat lepaeh tuu tekan butang.. pi situ .. GPS ni pun akan habaq .. kona kiri, kona kanan, pusing .. sampai kedai pak mat.. mcam tuu laa lebih kurang.
ok.. wasalamm

Wednesday, April 16, 2008

Rideshare Chicago To Newark

haghi Isnin lepas aku dapat sorang mat saleh nii nak ride-share balik dari Chicago ke Newark, boleh laa jugak tom-tom harga minyak. Lagi pun harga minyak dah naik teruk nii.

Dapat jugak bercerita dan bertukar tukar pengalaman dia. Menurut mamat nii dia kerja atas bot, jadi crew. Dapat laa dia jalan jalan ikut bot. Bot dia bentuk mcm dalam cerita Pirate Of Carribean, katanya.
Bila dah lama cerita, aku pun bagi tau laa yang aku nii asal dari Malaysia. Dia pun ceghita jugak pasai ada satu bot dari Malaysia yang mai di tempat dia. Dia ceghita bot dari Malaysia nii memang hebat betoi laa.. Dia dan semua crew dia dapat jemputan utk makan malam di bot-Malaysia tuu. Ceghita dia lagi, sebelum depa naik bot-malaysia tuu kapten dia bagi briefing pasai Malaysia, orang malaysia yang tak makan babi, tak minum semua tuu .. jadi depa sendiri pun rasa takut jugak nak naik bot malaysia. Kemudian apa yang jadi kata dia bila dia naik bot-Malaysia tu .. dia kata orang ataeh bot-Malaysia tuu minum lagi banyak daripada dia dan kawan-kawan dia. Aku pun tak dak choice nak tutup tak bagi malu, aku habaq dekat dia, dia Malaysia tuu bukan semua orang yang Islam. Ada jugak yang bukan Islam, ada kristian, budhist, sikh, dan mcm mcm ugama lagi..tapi lupa pulak nak habaq dekat dia ugama langit ayah Pin pun ada.
Dia cerita ada satu lagi service yang oghang sini dok buat, iaitu jadi 'host' untuk pelancong .. boleh tengok dekat website couchsurfer.com
Aku ghasa jadi 'host' untuk pelancong pun salah satu cara kita nak kenai ghamai oghang dan kembang kan network kita.
Sampai tang ni saja dulu kot. dok ceghita banyak banyak sat nii tak dak apa pulak nak tulehhh.
Wasallam.

Saturday, April 12, 2008

4 months had passed ....

Laaaa ... dok tak dok ..dah bulan empat (april). ghasa sat saja. Tak dan nak buat apa pun.
tengok balik azam yang buat masa bulan satu dulu. Aesssshhhh ... ghasa macam tak boleh kot.
Nak kena tukaq ( update) azam tuu .

Laa ni, harga minyak petrol ( gas ) pun dah naik melambung. Dulu masa aku mula mai di US nii harga gas tak sampai pun $1.00 satu gelen .. laa nii dah dekat $4.00 segelen. Kena pikiaq cara nak jimat duit utk bayaq minyak.
Minggu lepaeh aku drive balik dari New Jersey ke Chicago. Aku cuba cari sapa sapa yang nak tumpang balik mai Chicago, jadi boleh laa tom-tom harga minyak. Aku pun letak iklan 'shareride' di craigslist. Dapat laa sorang yang response, tapi mamat nii kata dia cuma nak tumpang sampai Ohio saja ( lebih kurang 2/3 jarak dari New Jersey - Chicago). Pikiaq punya pikiaq aku pun terima laa mamat ni tumpang aku balik. Lagi pun elok jugak.. dapat juga aku kenai dan tambah kenalan aku.

Aku kigha, tak sesia juga aku ambik mamat nii jadi penumpang, aku dapat dengaq dia cerita pasai pengalaman dia, dan juga aku pun dapat dok ceghita dekat dia pasai Malaysia dan juga pasai Kedah.
Mengikut, cerita dari mamat ni .. dia graduate dari MIT dalam bidang matematik.. ooiiii hebat tuu. tapi dia kerja jadi musician ( main muzik laa kata orang). dia pi dari satu tempat ke satu tempat main muzik. Tu laa kelainan orang orang puteh nii.. tak takut apa orang nak kata,, janji dia suka apa yang dia nak buat. Tapi kalau orang melayu kita tak kan buat keja keja yang macam tuu.. malu laa konon .. takut nanti apa orang kata .. mcm mcm lagi laa..

Hari Senin nii aku nak drive balik dari Chicago ke New Jersey pulak.. so pun dah advertise kat craigslist utk sapa sapa yang share-ride ke belah sana pulak.. tengok laa nanti.

Saturday, January 12, 2008

Where I've been

Selamat Tawun Baghu utk semua yang tiap tiap tawun dok buat azam baghu. Aku pun sama jgak. Tiap tiap tawun dok buat azam baghu.. lepaeh tuu azam dok jadi azam jgak . tak kesampaian.

Aku tadi baghu jumpa website ni .. whereivebeen.com, di situ kita boleh tanda tempat tempat yang kita peghnah pi sana atau pun kita cadang nak pi. Aku pun tumpang jugak sekaki. bubuh nama aku tang tu, dan tanda tempat tempat yang aku peghnah pi.
Ni laa dia .. . bila dok belek belek balik . aku ghasa tempat yang aku pi tuu lagi besaq dari peta Malaysia.