Thursday, January 14, 2010

Blessing in disguise

kadang kadang aku dok pi jugak baca online news tentang negara tercinta kita Malaysia, baghu baghu ni ada cerita/news pasai penggunaan nama Allah di gereja gereja. Kadang kadang bila dok pikiaq balik, timboi soalan, ada kah depa ni (yang dok gereja) nak masuk islam beramai-ramai , tapi depa rasa malu, jadi depa mintak guna nama Allah.
Jadi kita tunggu dan lihat ( wait and see) sudah dulu ..

Sunday, January 10, 2010

Resepi 'orang lama' kita



minggu lepaeh, dok surf blog blog yang dok ada, terjumpa blog ni http://www.blogger.com/profile/14697882132185638582
di salah satu entry, ada sebut pasai bubuq sora, bila dok teghingat teghingat, rasa telioq pulak nak makan bubuq sora, aku habaq dekat bini aku pasai ada disitu resepi mak teh untuk buat buboq sora. bini aku pun kata nak cuba jgak , pasai kami pun tak peghnah buat buboq sora sebelum.
Bini aku kata dia cuba half dulu laa, maknanya semua sukat setengah, nak cuba dulu, kalau tak jadi pun tak pa, rugi setengah saja.
Jadi jgak nampak nya buboq sora kami .. tahniah dekat bini aku yang ghajin mencuba.

teghima kaseh jgak pada Dato' Wira tuan Syed Zain yang dok pi buboh resepi Mak Teh tang tu, cuma tuan Syed tak buboh cara cara nak buat, kami cuma gagau sendighi saja, macam mana nak buat , tapi dah dapat resepi tu pun dah syukor dah, bukan senang oghang nak bagi ilmu.

Friday, January 1, 2010

Happy New Year 2010




selamat Tahun Baru 2010 utk semua, di doakan kita semua jadi insan yang lebih berguna di tahun ni. Tapi ada jugak insan insan, bukan saja menjadikan dighi dia beguna, tapi dia suka mempeguna kan oghang..ada jugak yang macam tu.

semalam aku pi jgak ke Chicago dekat depan tasik saja nak jalan jalan dan tengok bunga api, sejuk nak mampuih, tu pun aku dah pakai stokin dua lapeh, sluaq dua lapeh, kasut yang waterproof, tapi ujung jari kaki ghasa mcam nak putuih, tapi seghonok punya pasai .. tahan jugak laa. Dalam gambaq tuu, tasik Michigan pun jadi ais, tapi ais belum cukup tebai utk nak bejalan jalan ataeh dia.