Tuesday, March 24, 2009

Suka Pomen


aku ghasa sebutan 'pomen' ni tak ghamai yang tau kot. 'pomen' ni kalau bahsa oghang puteh dia kata 'repair' laa .. lagi satu sebutan ialah ghongkah ( rongkah) .. lagi dahsyat dari 'pomen'. ghongkah .. jahanam punah teghuih. macam tupai baiki labu laa .. makan pebaik makin tak jadi guna.

minggu ni ..laptop aku buat hal lagi.. tempat letak lcd tu pulak yang longgak .. (hinge). aku dok google , memang masalah biasa hinge tu longgak, bila aku kelebek kelebek baghu laa tau,, rupa rupa nya dia punya tempat sangkut tu dah pecah, lagi satu masaalah lag, kena beli spare part utk tu pulak. bila aku pi google, yang heran tuu.. ada pulak makhluk yang dok juae part utk ni kat internet..laaa heran sungguh macam mana dia boleh tepikiaq nak juae part ni.
jadi solution sekarang... ambik drill, koghek lubang, ambik dawai ..ikat saja... kedekut nak keluaq duit. end results ..works as new .

Monday, March 9, 2009

Pickup new skill


dalam entry yang lepaeh aku ada habaq yang kita hidup sini banyak bergantung pada 'free information on internet' . Dua tiga hari lepaeh laptop aku pulak buat hal, tempat cucuk power ( power konektor) dia longgaq. bila cucuk dia tecabut balik. aku dok search dekat google dia kata memang common laa masalah ni. bila dok pakai seluloi longgaq laa menatang tu. jadi aku ada 2 jalan saja, pertama hantaq kedai pi pebaik ataupun beli yang lain. dua dua tu memang kena kluaq duit (banyak). jalan yang ketiga pebaik sendiri,jalan yang last, lempaq buang tong sampah . jalan yang paling susah. Aku ni memang suka mencabar diri sendiri. aku dok pikiaq kalau si-mamat-mangkok-hayun yang di kedai tuu boleh buat pasai aku tak boleh buat. Jadi aku pun pi google cari cara cara nak pebaik power konekter tu. dah dapat download service manual , tugas seterusnya ialah meghongkah atau melondeh laptop aku supaya aku boleh solder buang konekter tu dari motherboard dan bubuh konekter yang baru. Aku pun dah mail-order power konekter dari internet. murah saja menatang tu dalam $3.00 saja. tapi kalau suruh kedai buat, dia charge sampai $200. setelah ber je-gay beliak 2 jam.. dapat juga aku buka motherboard dan solder konekter yang cuma $3.00 tu.
Kesimpulan nya, kalau kita perlu ada semangat dan kehendak dan usaha untuk buat satu satu kerja walaupun kita tidak ada skill dan kebolehan, tapi dengan usaha termasuk usaha untuk membuat dan usaha untuk mencari bahan bahan rujukan. itu laa hikmah kalau kita idup merantau,.

Wednesday, March 4, 2009

Public Transporation, public info

laa ni hidup kami tang ni, chicago, banyak dok gantung pada teknoloji maklumat, atau oghang kata dok gantung dengan internet dan computer. salah satu contoh ialah maklumat pasai pengangkutan awam, ia itu bas. sebagai contohnya laa ni dah boleh tengok jadual waktu bas dan pukoi beghapa bas tu nak sampai dekat bas stop yang kita dok tunggu. jadi bila dah tau pokoi beghapa bas nak sampai, senang laa kita . tak gaduh dok tunggu di pondok bas tu lama lama mcm dok tunggu pondok durian.
Ada satu lagi yang menarik.. laa ni kita dak boleh tengok bas yang kita nak naik tuu dok dimana laa nii bila guna internet .... di map tuu dia tunjuk bas bas tu dijalanraya. Bas bas tu depa pasang alat GPS dan tracking sistem, jadi boleh tengok kalau bas tu berenti tang mana, atau kalau drebar bas ponteng kerja kaa, bawak tak ikut jadual ..dan mcm mcm lagi . cuba pi disini ( kalau boleh ) http://www.ctabustracker.com/bustime/map/displaymap.jsp.
Bila dok tengok dan ghenung betoi betoi aku ghasa negera kita (msia) masih dok jauh tertinggai kebelakang, dari segala segi.
Tapi lain pulak bila dok pi ke website di Malaysia. banyak dok cerita pasai politik. tak habeh habeh dari dulu (tahun 1999) sampai laa ni..asyik dok cerita pasai politik.