Monday, June 30, 2008

Lagi pasal jimat minyak

nampaknya aku dapat banyak komen komen pasai benda yang aku buat ni.. ada
yang takut kereta meletup, ada yang kata nampak mcm buat sendiri, ada yang kata itu.. ada yang kata ini.. pendek kata semua nya tak kena dihati depa. tapi tak kesah laa ..aku dah lali dah pasai komen komen nii.. dah jadi adat manusia susah nak accept benda baghu. mcm oghang puteh kata "resistance to changes". Tapi bagi aku yang
selalu tak kesah sangat pasai komen orang aku selalu ambek sikap " aku peduli apa !!... ".
Anyway, bagueh jugak kalau aku guna komen komen tu.. jadi aku tengah dok selongkaq dekat internet cari bahan bahan lain yang boleh improve sikit reka bentuk benda nii . till next time..chiow
Tapi kalau nak jimat lagi ..cuba laa idea yang di sebelah nii ... sure jimat

Sunday, June 15, 2008

Power outage, power surge

Laa ni di US tengah dok beraleh musim, nak tukar dari musim bunga nak ke musim panaeh. Seluloi kalau bila masa nak tukaq musim, cuaca jadi kelam kabut sikit, sat ujan sat panaeh. Laa ni dalam 2, 3 hari nii selalu kena kilat dan angin deghaeh. depa sini kata thunder-storm. Tornado pun banyak jugak tahun ni. Bila jadi mcam tuu seluloi jadi power-failure and power-surge. PC aku pun dah ghosak sebiji pasai power-surge. dah hantaq pi kedai sebab dok ada gerenti lagi. Aku beli computer tu pun dah 3 tahun dahh.. tapi ada gerenti lagi kedai tu kata. Apa lagii kita pun hantaq kedai laa ..lagi pun free. Aku dok ingat nak kena kena pasang ups , sat ni kalau power failure pun aku selamat.

Wednesday, June 11, 2008

Water -> Hydrogen + petrol = power + saving


Ini lah benda yang aku dah pasang di kereta aku. Hidrojen generator. Dengan alat ni, aku boleh dapat dalam 33 batu segelen. Kira boleh laa untuk kereta yang dah pun berumur 18 tahun. Tapi ini baru peringkat I, untuk peringkat II aku cadang nak buat PVC enhancer, bolih tambah lagi penjimatan.
Laa nii tengah panas.. jadi tak dapat nak taip lama lama.. Sampai di lain kali.. wasallam.