Thursday, April 29, 2010

Latah

aku tau sangat pasai latah ni, tapi latah ni kita boleh nampak dalam perlakuan oghang haghi haghi, lebih lebih lagi di tempat kerja.
Ada yang jadi latah bila boss depa bagi kerja, ada yang latah pasai boss besaq depa nak mai melawat tempat kerja depa, ada yang latah pasai nak tunjuk yang dia yang lebih buat kerja .. dan macam macam jenis latah lagi. Itu tak termasuk orang orang tua yang melatah lagi.
Aku dengaq dengaq ada ura ura konon nya TPM Malaysia nak mai melawat ke US, jadi masa ni kita boleh tengok macam macam jenis LATAH orang orang yang cuba menunjukkan bakat masing masing samada secagha sedaq atau tak sedaq . Ada yang berbakat untuk melayan, ada yang berbakat untuk berbakti pada masyarakat, ada yang berbakat meraung, menjerit, mengarah, menyuruh dan macam macam lagi. Aku memang suka perhatikan gelagat oghang oghang yang macam ni. Kadang kadang nak rasa tegelak pun ada.
Bila pikiaq pikiaq, pasai apa kita misti berlaku macam tu?, kalau kita ikhlas buat satu satu kerja tu, kita tak perlu berlaku LATAH, melainkan kalau kita dalam keadaan 'desperate for recognition'.