Monday, November 23, 2009

Eid Adha Almubarrak


untuk semua, selamat menyambut hari raya eidil adha pada semua yang dok mai jengok tang ni.
Kali nii..dah habeh modai nak tulih menatang apa pun tak tau.
Tapi satu laa.. ghaya haji tahun ni dia jatuh sama dengan hari 'Thanks-giving'. Jadi berebut sakan laa kami, mana nak pi beghebut beli barang murah, mana nak pi semayang raya lagi.
Jualan barang mughah sempena thanks-giving ni selalunya dia akan start pada jam 12 tgh malam, depa panggil midnite-madness, apa tak madness-nya... tengah malam buta dok pi beghatok depan kedai.

Selalu bila thanks-giving kedai kedai ada juae ayam-turkey, jadi tahun ni kami pun cadang nak masak turkey jgak .. ada jgak kawan kawan hazwan dan aizat yang nak mai jgak .. ghaya sakan laa ghumah kami kali ni. Gambaq ataeh tuu.. turkey baghu nak perap ..belum masak lagii ...

Friday, November 13, 2009

Belajar skill baru


Aku pernah habaq dalam post yang lepaeh, aku nak belajaq blackberry application. Aku terjumpa satu tutorial kat internet, dia ajaq teknik teknik mula nak belajaq. Aku ikut arahan dia, memang boleh jadi apa yang dia ajaq situ. Disini lah kita dapat menafaatkan kemudahan internet, bukan setakat untuk meng'chat' atau IM , atau download lagu, tengok movie dan mcam macam lagi yang dapat kita menafaatkan dari internet.

Friday, November 6, 2009

laptop slow

kemaghin dok sembang sembang dengan kawan ni, ceghita punya ceghita , dia pun buka ceghita pasal pc dia slow nak mampus, dia minta tolong tengok kan pasai apa pc dia slow sangat.
Dia dok sughoh tambah memory kot kot boleh bagi laju sikit. Aku habaq kat dia, bawak mai dekat aku buang 2 , 3 haghi kaa.. bagi masa dekat aku, aku boleh tolong ghodak mana mana yang patut.
Tapi kalau dia nak cepat cepat aku habaq dekat dia ..pi hantaq kedai laa.
Tu laa masalah oghang ni, bila sughuh kita buat kerja , nak kejan kejan sughuh siap cepat cepat, aku tau dah, kalau hantaq pi kedai pun depa ambik masa 2, 3 haghi jugak, dah tuu kena bayaq lagii ..
Jadi pasai PC slow ni .. banyak remeh temeh nya ..nak kena check registry dia, nak kena tengok kot kot ada missing path ..aiieeesshhh macam macam lagi laa.. tu pasai kedai chas sampai beratus$$$ untuk buat kerja tu, bukan senangg.

untuk weekend nii..aku ghasa aku kena dok kelebek PC tu .

Ok laa.. untuk kali ni.

Monday, November 2, 2009

DST - Daylight Saving Time

Hari Ahad pertama dalam bulan November, kami mula DST - makna masa siang yang singkat, ataupun untuk lebih mudah paham, matahari cepat tenggelam dan naik lambat. Jadi utk itu kami semua jam akan diubah kebelakang satu jam, contoh kalau dulu pukoi 3, laa ni jadi pukoi 2, waktu magrib masuk jam 4 ptg.
Daun daun pun dah mula luruh ..tak lama lagi dogoi laa.. lepaeh tuu winter balik ..