Sunday, November 9, 2008

Green Engine



minggu ni sebok sgt dgn kerja, tak dan nak tuleh apa apa. Saja dok dekat komputer dok 'browse' internet. Laa ni semua negara dok sebok nak kurangkan guna minyak petrol. Mcm di Amerika ni kereta, lori semuanya kuat makan minyak. Apa tak nya, enjin kereta mana ada yang kecik kecik. Ada yang V8 ada yang V6, c.c pulak tuu mmg besaq, jadi makan minyak mcm unta lapaq. semenjak dua menjak ni harga minyak naik mahai ..baru laa kalut nak cari jalan nak jimat minyak. Aku pun dok jgak surf tengok tengok. Ada banyak orang dekat US nii yang dok reka kereta guna tenaga alternatif mcm magnet, cahaya suria.. mcm lagi. Satu yang menarik pasai rakyat US nii ialah depa suka mencipta/reka pasai depa tu creative. Tak macam orang orang kita yang lebih suka dok sembang sembang kosong yang tak dak hasil. Orang US nii depa pun ada jugak masa dia dok sembang sembang di tempat tempat mabuk. Tapi banyak jgak yang creative. Gambaq di atas tuu nama enjin tu 'stirling engine'. aku rasa, enjin ni boleh kita reka utk guna cahya matahari .. mcm mana ?. tu kena buat research laaaa. kena perah otak sikiiiittt.