Tuesday, October 30, 2007

Ghaya sakan

Sebut pasai ghaya .. kami yang dok di luaq negara pun ghaya sakan jugak. tiap tiap minggu depa dok pulun buat rumah tebukak. Jenoh laa makan nak habaq bagi. Oghang kampong kata ".. ghaya hindu". Apa tak nyaa .. ghaya lebih pada posa.
Tapi seghonok jugak laa bila dapat jumpa kawan kawan sekali sekali dan jugak makan free.. tu yang penting tuu .. makan perrrrrrrrr !!! percuma ..

Tuesday, September 25, 2007

Keghja daghi ghumah (Work From Home )

Haghi ni aku tak pi keghja pasai sakit peghut. agak kemaghin aku masak sambal kurang masak betoi kot. bini aku pesan, kalau nak sambal kena tumeh sampai pecah minyak baghu laa elok.
Tapi mana ada masa nak tunggu sampai pecah minyak .. lambat laa.
Satu yang seghonok di sini (US) , kalau kita sakit kita habaq dekat boss kata kita tak pi opis , kita habaq kita keghja dari ghumah saja, tak gadoh nak pi jumpa tuan doktor mintak MC, depa main percaya saja. Tapi aku ghasa kalau di Malaysia boleh amal mcm nii alamat laa opis tak dak oghang, semua nanti bagi alasan keghja daghi ghumah,, balo'q liat semua !!.
Tapi ... keghja daghi ghumah nii bukan senang jgak, kena banyak disiplin dan sabaq, pasai banyak sangat yang dok kacau, sat lagi posmen mai ketuk pintu, oghang FedEx laa, UPS laa, ada yang nak tanya jalan pun ada, tukang baca meter laaa .. adooii mcm mcm.
Sebut pasai keghja daghi ghumah nii bukan semua jenis keghja jgak yang boleh buat mcm tuu, tapi mcm keghja aku tak paa la.. yang penting ada internet lepas tuu boleh sambung PC dengan opis punya network .. tapi kalau boleh di amalkan keghja daghi ghumah (work from home) pun ada baguih jgak, opis boleh jimat letrik, jimat bil ayaq, jimat bil telepon, opis tak payah nak sewa opis luas. Kita tak gaduh nak kena naik bas pi keghja, tak gaduh naik kereta, tak gaduh nak kena beli baju elok elok, Celek celek mata dah boleh mula keghja, tak kaa senang kalau mcm tuu.
Tapi aku ghasa budaya 'work from home' tak lama lagi akan jadi satu trend jugak. Tapi tak semua jenis keghja laa kot.. tak kan kegha tukang sapu pun nak keghja dari ghumah kot !! ha ha ah tuu baghun nak haghuu.

Saturday, September 15, 2007

Oghang Malaysia bila pegang stereng

Laa ni bulan posa, tak lama lagi akan ghaya, musim ghaya di Malaysia bukan saja musim oghang menyambut ghaya tapi jugak musim oghang masjid semayang mayat.. pasai apa ?.. pasai masa musim ghaya ialah musim oghang Malaysia belomba lomba untuk mati.. apa tak nya?.. tiap tiap kali ada musim perayaaan misti ada yang mati accident. dah tuu bukan sorang dua pulak.
Aku ghasa masalahnya ialah sikap orang Malaysia bila dapat pegang stereng dia ghasa mcm dah terror sgt, atau pun di Malaysia tak dak satu cara utk mengasuh utk oghang jadi pemandu ceghmat.
Aku nak bagi contoh di US.. contoh saja laa.. macam di sekolah anak anak aku di Chicago, kelas memandu dijadikan salah satu subject wajib diambek oleh budak budak ni.. kalau tak ambek subjek memandu .. nanti takboleh graduate high-school, jadi disini kita dah asuh budak budak tuu bawak kegheta ceghmat ceghmat bukan jadi pemandu loklaq dan cemeghkap mcm yang dok ada di tempat kita 'Msia'. Oghang puteh kata 'early exposure'!! cheehhh boleh jugak ckp oghang puteh noo !!.

Dekat sini kita cuma bawak kegheta mcm oghang puteh kata 'gentleman' laa , 'right-of-way' depa kata, tapi kalau kat Msia nak cuba jadi 'gentleman' alamat kena horn memanjang laa. Cuba pikiaq tengok..pasai apa tabiat orang kita jadi loklaq bila dapat pegang stereng kereta?. Yang pelek lagi.. kadang kadang yang bawak loklaq dan cemeghkap nii bukan oghang muda saja... yang pakai serban puteh pun adaaaa.. haaa betoi.. aku peghanah kena.. pak lebai pakai ketayap puteh..bawak kegheta mcm laju mcm jin ..mangkok hayunn!!.

Sebut pasai semayang mayat nii .. teghingat masa sekolah dulu .. semayang mayat nii kegha kegha mcm side-income laa.. pasai bila ada oghang mati.. sat lagi ada laa oghang masjid mai ke hostel kami caghi sapa nak semayang mayat .. sekali semayang dapat laa duit poket !!.. kira ok laa tu bebbb .. extra income!!!

Thursday, September 13, 2007

Selamat Sambut Posa untuk semua

Haghi nie haghi pertama posa, tawun ni ok sikit posa pasai tak jadi kecoh macam tawun tawun lepaeh pasai ISNA (Islamic Society of North America) dah bubuh awai awai di website depa kata posa jatuh sept 13. ( iesshhh jatuhhh !! ..kesiann). bila posa jatuh pada sept 13 , jadi kita pun sambut laa posa tuu pada sept 13.
Tawun nii kegha kegha dah masuk 9 kali aku 'sambut' posa di amerika. tapi syok bila posa jatuh masa winter.. posa sat saja pasai matahari jatuh awai .. tak dan nak lapaq dah buka posa dahh.
Tapi bila dok kegha kegha..nanti tak lama lagii posa akan jatuh musim summer.. haaa tuuu dia baghu tauu ..masa tuu matahari naik pun awai.. jatuh pulak lambat.. masa tuu baru nak jegey beliakk lapaq macam singa tak makan seminggu kot.. h aha haha aku tak boleh nak pikiaq laa macam mana tuu .
Bila sampai masa posa nii teghingat katun Lat 'The Kampong Boy' masa musim posa. Nak habaq bagi masa aku di kampung dulu kalau musim posa syok jgak .. boleh dok tukaq tukaq cucuk dengan orang yang dok sekampung. Ada jugak yang buat spoil tuu.. ada orang yang hantaq dekat masa nak buka ..aiseeyy leceh ..nak kena balaeh balik kueh tuu ... dah laa nak dekat masa nak buka posa dah tuu.. tapi apa nak buat .. dah adat idup berjiran..kena balaeh balek laa kueh tuu.. miss buka posa di ghumah la.. kena bukak kot jalan.
banyak lagii kalau nak ceghita ..
Aku nak ucapkan selamat posa pada semua ahli keluarga aku yang aku sayangi dan semua rakan sahabat dan kawan tak kegha dok dimana.. ramadhan mubarrak

Monday, August 20, 2007

Ceghita depa yang dah balik Msia

Kali nii aku nak habaq pasai depa yang dah balek ke Msia, lebih lebih lagi depa yang ada anak anak yang belajaq disini lepaeh tuu balik sambong belajaq di Msia... ceghita dia lebih kughang mcm nii laa ..
Kawan nii ..dia keja cikgu di Msia..lepaeh dapat peluang mai bertugas di US,,bawak laa anak semua laa. Anak anak dia di masukkan belajaq di sekolah di sini laa ( di Chicago). Nak habaq bagi ... anak dia nii bila mai belajaq sini dia betukaq peghangai .. dari tak beghapa suka pi sekolah ..jadi suka pi sekolah. Jadinya.. dia pun heran pasai apa anak dia yang peghnah belajaq di Msia bila mai sini dia suka pi sekolah.!!!. ( aku tak mau habaq kat sini lagi laa ..bagi suspense sikit..).
Kemudian tuu ..lepaeeh 3 tahun dok sini..kena balik ke Msia semula. lagi sekali anak dia kena tukaq sekolah ..balik sambung belajaq di Msia pulak. Dah 3 tahun budak tuu dok sini.. kira dah pandai ckp 'mat-saleh' pelet american-style laa ... 3 tahun nak kata punn ..lama laa tuu. Bila balik masuk sekolah ke Msia ..anak dia ada masalah balik.. tak mau pi sekolah pulak.. dia buat balikk peghamai lamaaaaaaa !!! . Jadi kawan ni pun dok siasat siasat selidik pujuk anak dia dok tanya pasai apa ... lama lama anak dia pun habaq laa. Rupa rupa nya banyak masalah yang timbul dari sekolah yang buat anak dia tak mau pi sekolah:
i. cikgu selalu dok dera dia pasai dia tak paham buat dalam bahasa malaysia.
ii. cikgu dok ejek ejek dia yang selalu ckp orang puteh style american tuu..
iii. kawan kawan pun lebih lagii.. ejek ejek dia.

Aku ghasa..disini banyak kita kena ambik iqtibar .. pasai apa cikgu cikgu di Msia tidak bersikap mcm cikgu cikgu di US yang boleh buat budak budak suka pi sekolah dan juga meningkat mutu pelajaran?. soalnya adakah cikgu yang ada di Msia tuu depa betoi betoi suka jadi cikgu ?.. atau depa terpaksa jadi cikgu ?. atau depa tak dak keja lain dahhh... tu pasai jadi cikgu.!!! Atau adakah sikap cikgu itu sendiri yang tak ada committment pada kerjaya dia. Boleh jadi tak semua cikgu macam tuu.. tapi banyak yang mcm tuu. Aku ghasa kalau ada 'oghang-besaq' yang baca nii dia tak suka kot,, pikiaq pikiaq ..mana ada oghang-besaq yang ada masa nak baca blog mcm nii pun.. tapi dia pun bukan tau sgt , ntah ntah nak ON pc pun gabra.. cuma dok di bilik aircond saja.

maybe ..ramai yang suka komen aku nii.. but that's the fact and reality !!
Aku ingat, masa aku sekolah dulu .. kerjaya cikgu nii memang satu kerjaya yang di banggakan oleh cikgu tuu sendiri.

Wednesday, August 15, 2007

Web Album

Sebut pasai web album nii aku ingat baguih jgak laa .. pasai kita boleh letak gambaq gambaq yg kita ghasa oghang lain boleh tengok sama.. Aku ada jgak web album yang aku buboh gambaq gambaq aku tang tu .. ni URL klik tang niii dia
bukan laa nak menunjuk-nunjuk cuma nak bagi tengok ... kalau tak mau tengok pun tak paa.

Sunday, August 5, 2007

Garage Sale

Sebut pasai 'Garage-Sale' niii.. aku ghasa ghamai yang tau.. lebih lebih lagi depa yang peghnah dok luaq negeghi. Ada tempat di luaq negeghi depa tak pangge 'garage-sale', tapi depa pangge 'car-boot-sale'.
Di tempat aku dok nii depa pangge garage-sale, yard-sale, moving-sale. Apa menatang sale nii ?.
Garage-sale nii aku ghasa cuma budaya di sebelah sini saja kot.. bukan budaya di negeri kita (malaysia). Pasai apa aku kata mcm tuu?.. Garage-sale nii tujuan utk kita juae barang barang rumah kita yang kita ghasa tak pakai dah ..atau pun kita ghasa baghang baghang yang ada di ghumah kita tuu cuma menyemak ghumah kita saja contohnya mcm baju, seluar, kot, kasut , stokin pun ada yng juae jgakk ..hehehh kerusi, meja, mcm mcm lagi laa cuma yang tak juae mungkin seluaq dalam laa kott heh eh eheh... jadi kita buat garage-sale utk juea baghang-baghang tuu kat sapa sapa yang nak beli. Apa yang kita buat.. kita himpun laa semua baghang baghang yang kita ghasa tak mau pakai dah tuu di halaman ghumah kita.. lepaeh tuu pi laa gantung notis dia merata simpang jalan, pokok-pokok, tiang tiang letrik, tiang telepon habaq kat oghang yang kita nak buat garage-sale. Pasai harga pulak ..ikut suka kita laa nak bubuh beghapa.. $1.00 kaa, $2.00 kaa..ikut suka kita laa.. nanti kalau oghang mai tengok , kalau depa ghasa nak beli depa beli laa, kalau depa ghasa mahai sgt..depa tawaq laa kannn !!!
Aku ghasa budaya nii pun baguih jgak kalau dibuat di tempat kita (malaysia). Ditempat kita tak ada pulak budaya garage-sale.. contoh nya kalau ada perabut yang kita ghasa nak tukaq tapi masih elok utk diguna... boleh laa kita juae kat oghang lain (kalau tak mau derma laa ..kalau nak derma lagi baguihhhh.)
Masalahnya di tempat kita tuu.. oghang bukan nak juae baghang baghang yang terpakai.. pasai kita mmg pakai betoi betoi sampai tak bolih pakai .. dan lagi pulak kalau nak beli perabut baghu...perabut lama nak buat menatang apa pulak ??.. kalau dulu boleh laa derma kat Sanusi Jonit buat tukun tiruan... itu laa kisahnyaa !!!

Saturday, August 4, 2007

Musim Panas- Yellowstone National Park, Wyoming

Laa ni, musim panas, oghang sini pangge 'summer'. waktu nii laa oghang seluloi dok pi cuti musim panas. budak budak sekolah pun cuti panjang waktu ni. Kalau tak pi mana mana , jenuh laa depa dok melapuk di ghumah. Kalau ada yang ghajin, boleh cari peluang keja utk tambah duit poket.
Kami pun tumpang seghonok, pi jalan jgak. Kali nii..kami pi Taman Negara Yellowstone di Wyoming. Jauh tempat ni dari Chicago lebih kurang 2000 batu.
Ni ada gambag kami di sana ..

Kami.. lama dah dok teghingin nak pi ke Yellowstone, tapi tak dak masa.. nii baghu ada pluang ..

Wednesday, June 27, 2007

Anak Melayu idup di tempat oghang ..!!

Sebut pasai anak Melayu nii, aku ghasa ghamai jgak oghang oghang melayu yang dok tempat oghang sampai tak balik kampung. Baghu baghu nii aku pi jalan jalan di 'kampung' oghang melayu di New Haven, Connecticut.
Nak habaq bagi .. tang nii memang lubuk tempat oghang melayu yang mai ke US dan tak balik balik dah. aku tak tau laa pasai apa depa tak mau balik , aku pun tak mau dok koghek koghek sangat ..sat nii kena punggai (mengkalong) / tuju /baling dengan batu ...nanyaaaa !!!!

jadi pi laa ke restoran orang melayu di situ, yang best nya pasai restoran nii ,, nama dia Bentara ..nama melayu tuuu, lepaeh tuu menu dia pun bubuh dalam nama melayu!!! haaaa tu diaaa !!! mcm nasi goreng, tahu sumbat, goreng keuh teow,mee rebus.. . ada lagi aku pun tak ingat sgt. tapi aku dok tengok tengok juga kalau kalau ada juae ais-kepai .. tak dak pulakk. kalau ada aeh-kepai bess jgk.

ok laa.. nanti sambung lagii ..

Sunday, June 3, 2007

Hydro-Gen



Haghi nii.. benda yang aku order tuu dah sampai Kanada (Hydro-Gen). Aku cuba cari space di bahagian enjin utk letak benda ni. Sebab mounting bracket tak ada.. untuk sementara waktu.. aku ikat saja dulu dengan wayar. Lain lain hook-up tak buat lagi.. Aku pun dah beli dari e-bay potassium KOH sebagai pemangkin (catalyst) utk pecahkan air (H2O) ke angin-gas hydrogen.
Aku akan cerita lagi perkembangan selepas ujian dan penggunaan selanjutnya ..
Kereta ;Isuzu Trooper LS II 4x4
Enjin : 3.2 L

Saturday, June 2, 2007

VIP visitors from Malaysia

Bila sebut pasai Ve Ai Pee ni mcm mcm laa cerita.
Baru baru nii, aku pi tengok pesta sukan pelajar pelajar Malaysia di Kawasan Tengah USA,(mid-west region) atau pun depa sebut MidWest Games. Aku dapat tau memang depa buat pesta sukan ni tiap tiap tahun. Jadi masa tuu laa budak budak student nii mai main dan jgak sembang sembang jumpa kawan kawan dari U lain. Bagi pendapat aku.. elok laa macam tuu.
Tapi yang tak elok pun ada jgak, ... nak tau pasai apa tak elok?. Niii saja nak ceghita bagi semua tau laa, bukan apa!!! cuma sebagai pengajaran dan teladan. So... bila ada majlis macam nii.. ada laa VIP dari Malaysia yang datang, kononnya untuk meriahkan lagi pesta sukan tuu laa.. Tapi bagi pehak VIP tuu pulak, lain pulak tujuan depa mai sini. Masa tuu laa nak guna kesempatan nak pi shopping, nak main golf dan mcm mcm lagi. Ada pulak tuu terlalu busy dengan program-program shopping dan main golf sampai tak sempat nak join program program yang di atur untuk bersama sama pelajar.

Saturday, May 19, 2007

Jalan Jalan merayau rayau tengok tempat orang


Januari 2007, aku ambik OFF seminggu dari projek yang aku dok buat di tempat client di Nebraska. Dok pikiaq pikiaq, aku ajak keluarga aku pi jalan tanpa ada tujuan yang tertentu. Bermula dari Chicago kami drive ke selatan hala ke Missouri, sambil dok belek peta, sambil bawak kereta. Kami pun buat keputusan nak pi melawat kawan di Tucson, Arizona. Mula mula kami singgah di Oaklahoma City, terus pi ke tempat penerangan utk pelancong dan sign buku pelawat... misti laa bubuh nama dan tempat kita ( malaysia). Bila dah sign, sembang sikit dgn mat-saleh yang dok keja di kaunter tu.. rupa rupa nya , mat-saleh tuu dah 3 kali pi KL. dia memang puji KL .. aku pun tanya dia ..apa yang dia suka pasai KL?.. dia kata .. FOOD. mmg aku dah dok agak dahhhh ... dia misti suka makanan Malaysia punyaaaaa !!!

Ini ada sikit gambar masa pi jalan jalan dengan keluarga ..

Gambar lain - Chicago musim sejuk 2006/07

Car Run On Water (Hydrogen)


sat tadi aku baru order menatang nii ..(hydro-gen ) dia boleh ubah aya'q jadi hydrogen .. alamak ..menatang apa pulak hydrogen nii dalam loghat kedah?.. tak paa kata 'angin-gas' laa senang nak kata.. ha ha ha ha .
Laa nii di yu ess (US) harga minyak petrol (oghang sini tak kata minyak petrol.. depa sebut 'gas'), dah naik tinggi. Dulu minyak petrol dalam berapa duit saja satu gelen .. tak sampai se dollar pun satu gelen .. Satu gelen tuu dalam 4 liter laa kot.
Apa faedah beli menatang 'hydro-gen' nii ??.. benda kita pasang di dalam bonet depan (hood) dekat dengan injin kereta.. kita tambah aya'q dalam tabung hitam tuu laa.. bila injin hidup .. menatang nii akan ubah aya'q yang kita bubuh dalam tabung hitam tuu jadi 'angin-gas' hydrogen.. lepas tuu 'angin-gas' tuu kita sambung ke saluran angin ke injin.
Jadi.. 'angin-gas' tuu akan bercampur dengan minyak petrol .. jadi kurang laa pakai minyak petrol .. bermakna jimat duit laaa... maknanya ..kita boleh guna aya'q untuk hidupkan injin kereta.

mungkin kalau esok esok orang dah pandai .. kita bolih guna aya'q saja ..tak payah nak beli minyak petrol lagi .. alamat ..mati laa syarikat syarikat minyak tuu .. nanti ada yang buat bisniss juae aya'q pulak kot..

Itu laa ..teknoloji yang ada di sini buat hari nii ..

A Day Without Internet !!!

ha ha ha ha .. tell me about it .. bagi tau aku .. apa kesan idup hang kalau satu hari tak dak internet ??..
Aku tak tau laa kesan kat hang pa ..tapi bagi aku .macam nak perang dunia ketiga kalau sehari internet terputus di rumah aku..

Kelmarin, broadband ( high-speed connection) atau konek laju kerumah aku terputus.. adooosss mcm nak gila !!! . Bila internet tak dak .. semua kemudahan terputus.. telepon terputus, VPN ke opis terputus, fax machine terputus, email lagi laa,, Yahoo messenger ..pendek kata ( kesian kat orang pendek) terputus dengan dunia lua'q.

Mungkin, kalau aku haba'q dekat oghang kampung aku ..depa terheran jugak kalau aku kata macam .. pasai apa pulak tak dak internet ..semua hubungan terputuihh .... amboi hang ni pun..jangan dok bohong kat aku aeehhh..!!!

Monday, May 14, 2007

Hujan Emas Negeri Orang ... Hujan Batu ??

Tu laaa ..oghang tua tua dok kata .. Ujan mas negeghi oghang.. ujan batu tempat sendighi .. Laa nii kita boleh pilih..nak ujan batu kaaa nak ujan mas ?.
Bila dok pikia'q pikia'q ... dua dua tuu ada guna .. kalau batu pun ada guna.. mas pun ada guna.
Bagi aku.. aku dah ghasa dah mcm mana sakit ujan batu tuuu .. laa nii nak laa ghasa pulak mcm mana ujan mas tuu. Mcm kata orang laa.. rumput selalu nampak hijau disebelah paga'q .. tapi bila kita pi seberang paga'q tuu .. tak selalu rumput tuu hijau .. ada masa rumput tuu mati .. ada masa lebih mencabar utk jaga rumput tuu jgn sampai mati .. lebih kurang macam tuu laa.

Loghat Kedah

Aku ingat utk blog yang nak mai nii ..aku nak tuleh dlam loghat kedah laa kot ..
sebenaqnya loghat kedah nii banyak dok ikot cagha tulisan jawi .. contoh nya air (water) oghang kedah sebut aya'q ... kalau tuleh dlm tulisan jawi alif-ya-'ain jadi aya'q .. baghu laa betoi cagha sebutan..

Aku dengak , banyak jugak oghang belah selatan yang dok cuba tighu cara oghang kedah cakap ..tapi tak beghapa nak jadi jugak.. depa nak tighu pelat kedah ..tapi jadi loghat mamak penang . Satu lagi .. loghat kedah nii .. dengan loghat penang tak sama . memang tak sama .. pasai orang penang cakap dia ada influence 'mamak' sikit sikit..isshhh bukan sikit ... banyakkkkk.. tau laa kalau 'mamak' cakap ..kalut lain lain macam hang pun..!! Oiiii sori laa oghang penang.. mintak kutuk sikit.. hang bukan tak tau .. kutuk kutuk niii beesa laa .. kalau tak kutuk oghang memang tak sah. Tapi aku ghasa memang mcm tuu kott adat oghang bekawan.. mula mula jumpa misti kutuk dulu .. lepas tuu baghu laa cakap elok elokk.


Satu lagi .. oghang kedah cakap banyak guna 'hang' , 'aku', 'depa'.
Satu lagi bila sebut pasai masa .. oghang kedah kata 'kemaghin' (kelmarin) tu sama dengan 'yesterday'. Tapi oghang belah selatan kata 'yesterday' tuu sama dengan 'semalam'.

Bagi oghang kedah 'semalam' tuuu semalam laaa.. last nite..
Tapi ada satu yang best jugak bila oghang selatan nak tighu cakap oghang kedah .. depa dok tukar semua yang hujung dia 'R' dengan 'ain .. depa ingat semua loghat kedah kena dok tukaq 'R' jadi 'ain'.. OK.. ni nak ceghita sikit laa pasai tuuu ..
Ada kawan mai ghumah kita, kawan nii oghang selatan laaa.. dia punya seghonok dok ceghita .. dia pun habaq laa kata dia kadang dok makan nasi dengan aca'q .. apa lagii.. gelak sakan laa kawan kawan yang dok denga'q .. pasai di kedah oghang tak makan aca'q .. aca'q ialah aya'q tanah dekat orang basuh pinggan semua tuuu .... addooiiii .. kesian laa kawan tuu kena gelak .

.. nanti sambung laa naaa !!!!

Sunday, May 13, 2007

Once Upon A time ....

Once upon a time ...

Mukadimah


this is my first blog .. it's true ..my very first. betooiii ..
Tapi aku ingat blog nii aku nak tuleh dalam bahasa Melayu. Ghamai dah yang dok tuleh dalam bahasa mat saleh. Tapi kadang kadang masalah jugak hang pun ... tak dak perkataan dalam bahasa melayu.. ishhh leceh jgak

Blog aku ni aku bubuh nama kampung aku 'alorbelat' . Memang kampung habehh hang punn .
Macam mana pun.. tu kampung aku.

Aku nak tunjuk jgak tang mana kampung alor belat aku nii.. dapat jgak tengok di google map hang tauu. ooii bolih tahan noo!!

Latitude: 6.05
Longitude: 100.4167
(Decimal degrees)
Latitude (DMS): 6° 2' 60 N
Longitude (DMS): 100° 25' 0 E

kita pi buka google http://maps.google.com ... betoiiii bukan nak bohong.. mmg bolih jumpa di google map. mula mula kena start dengan pekan yang besa'q sikit laa.. hang bubuh laa alor setar, kedah, malaysia ... haa tuu dia .. lepas tuu zoom in pedekat sikit ..baghu laa nampak jelas.
Hang tengok di gambar yang cut/paste tuu .. haa tu laa alor belat, my kampung.. cantikkkkk.

Nampak dak ? ada jalan besa'q merentang kampung tuu.. tuu nama dia lebuhraya PLUS.
Memang sesuai pun nama lebuh raya tuu 'plus'.. pasai tiap tiap tahun dok kena plus harga toll nak haba'q bagi... dahsyat sungguh.
Yang aku dok heghan pulak. toll naik mcm mana pun..oghang dok guna jgak, naik 2 kupang pun oghang guna lebuhraya, naik 5 kupang pun sama jgak , naik seghinggit pun sama jgak, oghang guna lebuhraya jgak.
Dulu.. sebelum ada lebuhraya nii, kampung aku bukan ada jalan 'tar' .. yang ada cuma jalan tanah-merah MADA. lepaeh tuu ada laa kutu kutu dok mai kempen dekat oghang kampung, pujuk oghang kampung sign setuju juae/serah tanah depa utk buat projek lebuhraya. Hang pa tauu laa oghang kampung mana depa nak tau bila sebut lebuhraya. yang depa dok denga'k jalan ghaya, hari ghaya, hantu ghaya , bukit ghaya . Ada oghang kampung yang sign ada yang tak sign. Tapi yang aku dok kesian tuu.. ada oghang kampung, tanah dah laa besaq kangkang kera, ingat kera kangkang luas lagi kot. Lepaeh tuu.. lebuhraya pulak guna semua tanah dia. laa ada kaa patut hang pun. tapi pujuk pujuk, hang tau oghang melayu kalau pasai pujuk memang nombor satu laa.. jadi jgak laa 'lebuhraya' tuu.


try this link too : http://www.indexmundi.com/z/?lat=6.0666667&lon=100.4&t=p&r=820&p=kampong_alor_belat&cc=my&c=malaysia