Monday, May 14, 2007

Loghat Kedah

Aku ingat utk blog yang nak mai nii ..aku nak tuleh dlam loghat kedah laa kot ..
sebenaqnya loghat kedah nii banyak dok ikot cagha tulisan jawi .. contoh nya air (water) oghang kedah sebut aya'q ... kalau tuleh dlm tulisan jawi alif-ya-'ain jadi aya'q .. baghu laa betoi cagha sebutan..

Aku dengak , banyak jugak oghang belah selatan yang dok cuba tighu cara oghang kedah cakap ..tapi tak beghapa nak jadi jugak.. depa nak tighu pelat kedah ..tapi jadi loghat mamak penang . Satu lagi .. loghat kedah nii .. dengan loghat penang tak sama . memang tak sama .. pasai orang penang cakap dia ada influence 'mamak' sikit sikit..isshhh bukan sikit ... banyakkkkk.. tau laa kalau 'mamak' cakap ..kalut lain lain macam hang pun..!! Oiiii sori laa oghang penang.. mintak kutuk sikit.. hang bukan tak tau .. kutuk kutuk niii beesa laa .. kalau tak kutuk oghang memang tak sah. Tapi aku ghasa memang mcm tuu kott adat oghang bekawan.. mula mula jumpa misti kutuk dulu .. lepas tuu baghu laa cakap elok elokk.


Satu lagi .. oghang kedah cakap banyak guna 'hang' , 'aku', 'depa'.
Satu lagi bila sebut pasai masa .. oghang kedah kata 'kemaghin' (kelmarin) tu sama dengan 'yesterday'. Tapi oghang belah selatan kata 'yesterday' tuu sama dengan 'semalam'.

Bagi oghang kedah 'semalam' tuuu semalam laaa.. last nite..
Tapi ada satu yang best jugak bila oghang selatan nak tighu cakap oghang kedah .. depa dok tukar semua yang hujung dia 'R' dengan 'ain .. depa ingat semua loghat kedah kena dok tukaq 'R' jadi 'ain'.. OK.. ni nak ceghita sikit laa pasai tuuu ..
Ada kawan mai ghumah kita, kawan nii oghang selatan laaa.. dia punya seghonok dok ceghita .. dia pun habaq laa kata dia kadang dok makan nasi dengan aca'q .. apa lagii.. gelak sakan laa kawan kawan yang dok denga'q .. pasai di kedah oghang tak makan aca'q .. aca'q ialah aya'q tanah dekat orang basuh pinggan semua tuuu .... addooiiii .. kesian laa kawan tuu kena gelak .

.. nanti sambung laa naaa !!!!

1 comment:

Fuad said...

tu dia pekena ayaq acaq. gerenti tawaq hebiaq sakan no.

by the way keep up the good loghat kedah blog. aku pun tengah coming up with a list of loghat kedah words. la ni mana ada orghang guna words macam teghebah (jatuh), tengalong (baling) or jebon (ha?) lagi dah. the last time aku dengaq orang guna jebon ialah 30 tahun lalu. tu pun orang kola nerang. orang aloq staq dah tak guna word tu. later...