Sunday, February 22, 2009

Future cars

minggu ni ada Chicago Auto Show, ghamai jugak oghang yang dok pi tengok kegheta kegheta yang baghu yang nak keluaq tahun depan.
Yang menarik dekat auto show tu, baru laa ada kegheta kegheta yang jimat tenaga minyak. kalau dulu pengilang pengilang amerika tak mau juae kegheta kegheta yang kecik kecik yang jimat minyak, tapi laa ni dah beghubah sikit. nampak ada gaya gaya nak beghaleh ke arah nak kughangkan minyak. Bila dok pikiaq pikiaq ada lojik jugak pasai depa nii suka buat kegheta enjin besaq supaya telan minyak banyak. ghupa ghupa nya keghajaan depa dok ambik cukai atas tiap tiap gelen minyak untuk pembaikan jalan raya. jadi secara lojik,, kalau ghamai orang guna minyak, banyak laa duit yang dapat utk belanja pembaikan jalan raya.
Jadi baru baru ni, bila jualan minyak dah kurang pasai orang tak berjalan sangat depa (kerajaan) dah mula panik pasai tak cukup duit maintain jalan. Jadi esok esok ni bila semua orang dah guna kegheta elektrik , depa kena pikiaq balik macam mana nak kenakan cukai.

Monday, February 2, 2009

Kemajuan technologi -3D



Haghi ahad yang lepas, hari kemuncak pesta football di US, depa pangge 'superbowl'. Masa tu berjuta juta orang US dok mengadap depan tv tengok football, memamg depa ni gila sungguh kalau tengok sukan tu. Masa tu laa pihak pihak tertentu cuba buat duit sebanyak mungkin, ada yang cuba juae tv besaq, ada yang juae minuman , popcorn, dan mcm mcm lagi, dan pihak pengiklan pun masa superbowl nii laa masa depan nak tunjuk iklan bodoh depa. Tapi untuk kali ni ada satu benda yang agak menarik .. ada satu iklan dalam 3D. Aku ghasa ni satu yang baru..bila boleh tgk iklan dalam 3D.. ini juga ada website dalam 3D .. http://www.intel.com/consumer/learn/intru3d.htm
Bila nak tgk 3D..kena laa ada spek 3D .