Tuesday, October 25, 2011

pheeww ..

dah banyak haghi dah dok cuba nak login ke blog page, ni baghu laa dapat masuk.
Blog.com dah tukaq pulak page layout tu, laa ni dah tak dak pulak login punya link dan jgak dashboard punya page tang situ. Sapa punya bodoh yg design pun tak tau.

Ni pun nasib baik dok google around, dapat juga link utk login. Ppphhheewwwww ..lega.

Dah blog blog yang lepaeh lepaeh dok ceghita pasai weather. Ingat yang akan datang, nak cerita pasai lain pulak kot, boring dah dok ceghita pasai weather saja.

Apa kata aku dok ceghita pasai teknoloji kaa, ataupun apa saja selain dari weather.
Aku laa ni tengah dok excited, pasai laa ni dok buat online ebay trade. Nak tau macam mana?.
Mula mula dulu, dalam dua tiga bulan ada orang contact aku dia tanya samada aku mau dak list barang dia dekat ebay, lepas tu profit kami bagi berdua ikut percentage laa, barang barang tu dia (tuan barang) akan ship barang barang tu ke pembeli setelah aku confirm dengan dia yang aku dah terima pembayaran, baru aku hantar dia punya profit portion.
Mula mula aku dok imagine, ok laa, senang punya kerja, list barang lepas tuu tunggu payment dari pembeli, lepas tu bagi dekat tuan barang kata payment dah confirm, -- settle.

Barang barang yang aku jual adalah seperti Disney's DVD yang berbagai title.
Jangan sekali kali pandang mudah kerja sales ni, bukan senang jugak, sebelum nak list barang barang ni (DVD) ni, aku kena juga tau pasai title DVD tu, ataupun description tentang barang barang berkenaan, kena kumpulkan graphic images, kena juga tahu berapa nilai patut di listkan dan juga berapa patut nak charge untuk harga shipping, semua tu bukan satu tugas yang mudah, walaupun pada mulanya nampak macam senang. Kemudian tu pulak, kena pulak berhadapan dengan bakal bakal pembeli yang akan bertanya bermacam macam soalan tentang DVD tersebut sebelum depa nak beli. Kemudian tu pulak , ada yang dah beli DVD ni, dah pun terima DVD ni, ada pulak yang tak puas hati, ada yang nak pulangkan balik untuk dapatkan refund. Jadi disini, aku perlu bersikap lebih professional melayan kerenah pelanggan yang bermacam jenis, semata mata untuk mendapatkan pelanggan yang berpuas hati dengan layanan dan juga service yang aku berikan. Kemudian tu pulak, untuk menarik lebih ramai pelanggan, aku kena pulak memberi feedback tentang pelanggan yang baru selesaikan urusan jual beli tadi, dan sebagai balasannya, pelanggan tersebut akan membalas feedback untuk aku pulak, dan semua feedback ini akan dibaca oleh lain lain pelanggan yang hendak berurusan dengan aku untuk product product yang aku listkan.
Satu kerja yang mulanya nampak macam mudah, menjadi satu kerja yang rumit yang memerlukan perhatian yang sepenuhnya.
Sekarang ini, feedback yang aku terima agak menggalakkan. Aku rasa sebab aku bertanggung jawab memberikan layanan yang baik untuk pelanggan seperti mana aku mahu penjual penjual lain melayan aku apabila aku pulak menjadi pelanggan.

Monday, July 18, 2011

Tuesday, June 14, 2011

Jalan jalan di tepi tasik



hari ini, cuaca pun elok, tak terlalu panas dan tak terlalu sejuk, memang sesuai untuk pi jalan jalan dekat tepi lake Michigan, di downtown Chicago.

Aku dan isteri, naik bas dari rumah ke Chicago, yang cuma makan masa dalam 20 minit. kami jalan jalan disitu, kebetulan orang lain pun sama jugak dengan kami, ada yang bawak anak anak berjalan jalan disitu, kebetulan la ni musim cuti sekolah ( summer holiday).




Posted by Picasa

Tuesday, June 7, 2011

Welcome June

pejam celik, pejam celik dah pun masuk bulan Jun, pusin balik belakang, cuba pikiaq apa yang aku dah capai selama lima bulan yang lepaeh?.
aku ghasa, ada banyak juga benda benda baghu yang aku belajaq and put into practice tahun ni, contoh nya macam ajax, jquery, dan juga php. Aku sudah dapat satu bisness dekat LPark tu handle dia punya computerization utk bisness operasi dia, laa ni company tu banyak rekod activiti bisness dia ataeh kertas, jadi aku dah develop satu sistem untuk depa supaya depa dapat transfer operasi dia ke paperless, kalau 100 peratus paperless pun , sekurang kurang nya less-paper.
mungkin aku tak boleh nak bagi tau banyak pasai client aku tu, pasai aku dah sign agreement yang depa pangge 'Non Disclosure' , makna nya apa yang kita tahu pasai bisness dia kita tak boleh nak cakap dekat orang. Aku ghasa memang itu penting, terutama untuk kerja jenis aku, yang akan dapat meneliti segenap aspek bisness dia, supaya aku tidak pulak pi juae information yang aku dapat tu kepada pihak 'lawan' dia pulak.
Kita yang berkerja sebagai 'contractor' kena patuh dengan etika kerja kita supaya client client kita rasa selamat berurusan dengan kita dimasa masa akan datang.

nampaknya tak lama lagi , bulan posa akan jengoi pulak .. tahun ni nampaknya kami di chicago akan posa dalam musim panas ( summer).


Friday, April 8, 2011

scan old negative film

aku ada jugak gambaq gambaq lama dan juga negatif negatif lama yang aku dok simpan dalam kotak kotak kasut pasai senang nak simpan. Macam kita dok tau, kalau kita simpan gambaq gambaq, lama lama dia jadi kunin, lepaeh melekat laa, naik kulat la, kena ayaq kencin lipaeh la , dan macam macam lagi. Dengan ada teknologi baghu, laa kita boleh simpan gambaq gambaq lama kita dalam hard-drive ( mintak maaf, perkataan hard-drive tak dak dalam kamus loghat kedah).
Aku dulu peghnah jgak scan gambaq gambaq lama ke dalam hard-drive, tapi aku dok tengok quality gambaq yang di scan beghapa baguih. Aku baghu pi kedai tadi, nampak satu scanner jenis EPSON, dia boleh scan gambaq dan jugak negatif. Aku pun dok pikiaq jugak macam mana dia nak scan negatif tu. Tapi walau macam mana pun aku cuba juga beli scanner tu, nanti kalau aku tak puas hati, aku boleh pulang balik ke kedai.
Dah balik ghumah, aku teghueh laa pasang ke computer dan cuba scan gambaq dan negatif yang lama lama tu. Hasil nya aku ghasa puaeh hati.
Ini lah antara gambaq dan juga negatif yang di scan.
Gambaq gambaq ini diambil pada tahun 1999, nampak masih elok, tapi negatif nampak sudah mula bertumpuk tumpuk pasai simpan terlalu lama. Jadi laa ni, aku dah boleh simpan gambaq gambaq ni dalam hard-drive.









Friday, April 1, 2011

Old Friend

selamat pagi blog, ni aku baghu bangkit, macam seluloi laa aku memang bangkit awai tapi lepaeh tu tidoq balik. Aku selalu bila celik mata tuu ghaba ambik iphone dulu tengok kot kot ada email emergency dari client aku kaa dak, mana tau kot sat ni ada system yang sangkut aku tak attend, depa maghah pulak sat ni. Haaaa.. kalau depa maghah.. miss suorrrruuu laa.
Tadi aku buka comment blog ni daghi kawan sekolah aku dulu , nama dia Bari. issshhhh lama sunggoh aku tak dengaq habaq dia. Aku ingat dulu masa dok tunggu SPM aku dok pi jugak ghumah dia di Pendang. Masa dulu bukan macam laa ni, nak pi mana mana ada google map, ada GPS boleh caghi address dekat internet. Masa aku nak pi ghumah Bari ni, aku pi dengan Salleh, budak Kampong Pisang, Kami cuma tau si Bari ni duduk di kampung kerchut ( maaf Bari aku tak beghapa ingat nama kampung hang), kami pun tak pernah sampai kampung tu, tapi kalau setakat nak pi Pendang tu, aku tau sangat laa. Kami pun pi laa Pendang, tapi nak pi kampung tu tak tau macam mana. Kami pun pi singgah di kedai dekat bus stop di pendang tu tanya tuan kedai tu , mana 'kampun kerchut'. depa pun habaq laa, hang tau laa cara oghang kampung bagi direction memang susah nak follow, dia kata lebih kurang macam ni laa, " hang pi keluar jalan besaq tu, ambik kighi, lepaeh tu kona kanan jalan nak pi guaq hang ikut jalan tu jumpa kona ada pondok tepi jalan hangikut jalan tu..." ... tu dia aeeehhh direction sempoi punya ..
Lepaeh tanya dua tiga oghang dekat situ, direction depa pun lebih sama jugak macam hat mula tadi, kami pun ikut saja laa, kalau sesat pun nak pi mana, sesat dalam negeri kedah jugak. Kami pun ghedah saja, lepas tanya punya tanya punya tanya, kami sampai jugak ghumah Bari ni. Tu la oghang kata kalau kita usaha dan ghajin tanya kita akan berjaya. Oghang tua tua dah dok pesan dah 'Malu bertanya sesat jalan'. jadi benda ni laa yang aku dok pegang sampai ke hari ni, tapi laa nii kita tak gadoh nak dok tanya oghang pasai depa pun sama jugak dok caghi oghang nak tanya, jadi senang nya kita pi google.com, ada GPS nak pi mana mana pun.

Saturday, February 5, 2011

Blizzard 2011

Tahun ni, 2011, bulan Feb 2 hb, mula lagi sejarah salji yang teghok di kawasan midwest terutama kawasan Chicago.
Masa aku mula mula mai sini dulu, tahun 1999, jugak salah satu daripada sejarah salji yang teruk disini.
Macam biasa , disini ada satu saluran dekat tv yang memang dok ceghita pasal cuaca, depa panggil Weather Channel. depa ni memang tak dak keja lain dok cerita pasal cuaca 24 jam sehari. Jadi daghi awai lagi kami memang dah tau yang ribut salji akan mai. Jadi kami disini pun dok tunggu saja dighumah, sekolah sekolah pun semua dah umum akan tutup untuk 2 haghi, kapai terbang pun banyak yang kansel penerbangan depa. Rasa macam semua dah sedia dok tunggu. Pejabat pejabat pun ada yang balik kakitangan depa balik awai. Tu pun ada yang tak dan nak sampai ghumah, ada yang tesangkut di tengah jalan. Yang lagi teruk lagi, ialah di Lake Shore Drive dekat Chicago. Lake Shore Drive ni, ialah jalan di tepi Lake Michigan. Aku tengok berita, ada yang tersangkut di Lake Shore Drive tu, sampai berjam jam, dan ada yang terus tinggalkan kereta disitu sebab sudah tak boleh nak jalan, jalan menjadi licin, kerana salji terlalu tebai.
Kami, pun hilang internet selama 2 hari, sebab menurut Comcast ( syarikat yang sediakan khidmat internet), depa punya elekrik terputus selama 2 hari.
Semasa ribut salji selama 2 malam tu, aku dapat ghasa macam satu pengalaman yang ngeri, malam yang sungguh sunyi, angin yang kuat sampai 60 batu sejam. Aku tak pernah tengok jalan depan ghumah aku yang sunyi macam 2 malam tersebut.
Walaupun teghuk macam ni, aku masih bernasib baik jika dibanding dengan depa yang terpaksa bawak kereta dalam salji tebai, aku dengaq dekat radio, ada yang terkandas di jalan Lake Shore sampai ada yang terus tinggai kereta depa disitu dan balik ghumah. Di jalan depan ghumah kami pun tak dak oghang yang bawak kereta sampai 3 haghi pasai semua tak mau caghi penyakit kalau kegheta tesangkut di tengah jalan. Sampai lebih 2 minggu baghu keadaan balik ke keadaan normal. Normal untuk musim winter.


semua orang cuma clearkan walk-path kat depan apartment masing, terlalu banyak salji nak sodok semua.
besi empat segi tu, tinggi lebih kurang 2 kaki ( paras pinggang). bermakna salji tu pun paras pinggang. cadang mula tu nak cuba clearkan jalan untuk cukup pi buang sampah, bila dah tengok tinggi macam ni, tak jadi nak buat.
kena clearkan dulu salji salji didepan kereta sebelum salji salji tu mula keras, kalau tak, lagi susah nak keluar kereta dari parking-lot.
ini pandang dibelakang rumah, dekat garaj, dan tempat buang sampah. tong sampah tu setinggi paras dada.

Wednesday, January 5, 2011

Perjalanan Ke Arah Barat Bhg VI - dari Yellowstones, WY ke California

aku ghasa, aku kena teruskan catitan aku pasai pi berjalan ke sebelah barat Amerika sana. Kali nak ceghita pasai perjalanan dari Yellowstone National Park di Wyoming menuju ke California.
Dari peta yang kami ada, kami dah jangka yang perjalanan ini misti membosankan, sebab kebanyakkan tempat adalah tanah rata dan kawasan gurun. Menurut GPS, perjalanan ini makan masa dalam satu hari. Jadi kami bersiap lebih awai, punggah kemah dan loading barang barang semua atas van.
Disebelah ni adalah peta perjalanan yang akan lalui dari Yellowstones National Park ke Donna Memorial State Park , California. Kami dah booking satu camp site disitu untuk 2 malam. kami kira kira kami akan sampai ke situ dalam jam 12 tengah malam.

Macam seluloi laa.. tak lepas peluang ambik gambaq di papan tanda . Ini papan tanda disebelah pintu masuk/keluar di sebelah barat.


Negeri yang akan kami masuk untuk ke California ialah Idaho. Itu pun cuma sikit saja.