Friday, April 8, 2011

scan old negative film

aku ada jugak gambaq gambaq lama dan juga negatif negatif lama yang aku dok simpan dalam kotak kotak kasut pasai senang nak simpan. Macam kita dok tau, kalau kita simpan gambaq gambaq, lama lama dia jadi kunin, lepaeh melekat laa, naik kulat la, kena ayaq kencin lipaeh la , dan macam macam lagi. Dengan ada teknologi baghu, laa kita boleh simpan gambaq gambaq lama kita dalam hard-drive ( mintak maaf, perkataan hard-drive tak dak dalam kamus loghat kedah).
Aku dulu peghnah jgak scan gambaq gambaq lama ke dalam hard-drive, tapi aku dok tengok quality gambaq yang di scan beghapa baguih. Aku baghu pi kedai tadi, nampak satu scanner jenis EPSON, dia boleh scan gambaq dan jugak negatif. Aku pun dok pikiaq jugak macam mana dia nak scan negatif tu. Tapi walau macam mana pun aku cuba juga beli scanner tu, nanti kalau aku tak puas hati, aku boleh pulang balik ke kedai.
Dah balik ghumah, aku teghueh laa pasang ke computer dan cuba scan gambaq dan negatif yang lama lama tu. Hasil nya aku ghasa puaeh hati.
Ini lah antara gambaq dan juga negatif yang di scan.
Gambaq gambaq ini diambil pada tahun 1999, nampak masih elok, tapi negatif nampak sudah mula bertumpuk tumpuk pasai simpan terlalu lama. Jadi laa ni, aku dah boleh simpan gambaq gambaq ni dalam hard-drive.









2 comments:

Mohd Naim said...

harddisk - cakera keraih...

xan said...

teghima kaseh anak penakan pasai dok jengok mai singgah blog ni.