Friday, April 1, 2011

Old Friend

selamat pagi blog, ni aku baghu bangkit, macam seluloi laa aku memang bangkit awai tapi lepaeh tu tidoq balik. Aku selalu bila celik mata tuu ghaba ambik iphone dulu tengok kot kot ada email emergency dari client aku kaa dak, mana tau kot sat ni ada system yang sangkut aku tak attend, depa maghah pulak sat ni. Haaaa.. kalau depa maghah.. miss suorrrruuu laa.
Tadi aku buka comment blog ni daghi kawan sekolah aku dulu , nama dia Bari. issshhhh lama sunggoh aku tak dengaq habaq dia. Aku ingat dulu masa dok tunggu SPM aku dok pi jugak ghumah dia di Pendang. Masa dulu bukan macam laa ni, nak pi mana mana ada google map, ada GPS boleh caghi address dekat internet. Masa aku nak pi ghumah Bari ni, aku pi dengan Salleh, budak Kampong Pisang, Kami cuma tau si Bari ni duduk di kampung kerchut ( maaf Bari aku tak beghapa ingat nama kampung hang), kami pun tak pernah sampai kampung tu, tapi kalau setakat nak pi Pendang tu, aku tau sangat laa. Kami pun pi laa Pendang, tapi nak pi kampung tu tak tau macam mana. Kami pun pi singgah di kedai dekat bus stop di pendang tu tanya tuan kedai tu , mana 'kampun kerchut'. depa pun habaq laa, hang tau laa cara oghang kampung bagi direction memang susah nak follow, dia kata lebih kurang macam ni laa, " hang pi keluar jalan besaq tu, ambik kighi, lepaeh tu kona kanan jalan nak pi guaq hang ikut jalan tu jumpa kona ada pondok tepi jalan hangikut jalan tu..." ... tu dia aeeehhh direction sempoi punya ..
Lepaeh tanya dua tiga oghang dekat situ, direction depa pun lebih sama jugak macam hat mula tadi, kami pun ikut saja laa, kalau sesat pun nak pi mana, sesat dalam negeri kedah jugak. Kami pun ghedah saja, lepas tanya punya tanya punya tanya, kami sampai jugak ghumah Bari ni. Tu la oghang kata kalau kita usaha dan ghajin tanya kita akan berjaya. Oghang tua tua dah dok pesan dah 'Malu bertanya sesat jalan'. jadi benda ni laa yang aku dok pegang sampai ke hari ni, tapi laa nii kita tak gadoh nak dok tanya oghang pasai depa pun sama jugak dok caghi oghang nak tanya, jadi senang nya kita pi google.com, ada GPS nak pi mana mana pun.

No comments: