Monday, December 29, 2008

It is getting worst ..

makin haghi ekonomi nampaknya makin kurenggg .... tak tau macam mana untuk haghi haghi yang nak mai. kalau ekonomi tak elok ..makna poket pun kurang jgak laa..
semua oghang dok haghap kalau presiden baru naik ekonomi akan puleh sikit.

lagi berapa haghi lagi presiden baghu nak masuk opis.. jadi kita tengok saja laa macam mana.

Wednesday, December 24, 2008

Online 365-day eStore

Now, with the introduce and usage of internet, we could just shop from the comfort of our home, without the hassle of queue up counter, traffic congestion ..etc

One such estore is The Francisco Connection -> http://www.365bestemall.com
off course there are many others ..

Sunday, December 21, 2008

Renew e-passport


minggu ni saja dok belek belek passport malaysia.. tekejut jugak bila tengok tarikh mati passport hujung bulan Disember. Kalau nak renew kena pos passport tu dan makan masa jugak, dah tentu pegawai immigresen tu marah pasai dia kena proses cepat. Jadi aku pun telepon Konsulat Jeneral pasai nak renew passport tu. Pegawai yang jawab telepon tu habaq kalau mai sendiri di Konsulat Jeneral New York boleh proses dan siap hari tu jugak.. lega sikit rasa.
Aku ambil keputusan untuk drive pi New York satu keluarga untuk perbaharui passport kami. New York pun tak jauh sangat dari Chicago cuma lebih kurang 1000 batu saja (lebih kurang 1300 km) lagi pun cuaca masa ni memang seronok utk aku drive , sebab masa ini ialah masa winter dan kadang kadang snow-storm.
Lagi pun aku memang dia biasa sangat dengan drive dlm cuaca buruk, masa itu lagi mendekatkan kita dengan keindahan alam semula jadi seperti angin, ribut.. wooow best nya.
Bila kami sampai ke Konsulat Jeneral New York, kami jumpa juga ada beberapa orang Malaysia yang lain yang juga datang utk renew passport depa. Last minit macam kami jugak nampaknya depa ni pun.

kami pun isi borang dan bayar duit utk proses. Lepas tu pegawai tu kata kena isi borang untuk register rakyat Malaysia yang duduk di luar negara. Kami pun isi laa borang tu, elok jgak untuk tujuan kecemasan di masa akan datang. Lepas serah borang pegawai tu suruh mai balik lepas pukoi 2 petang utk ambik passport. Aku pun saja buat buat tekejut, oooo siap haghi ni jugak kaa ??. Ooo baguih , very efficient.. aku cuba jek nak bagi depa semangat kerja. Pegawai tu senyum meleret tanda dia suka ada orang puji keja penat lelah depa. Aku pun dah terikut ikut budaya orang barat yang selalu puji puji orang ni.

Lepas siap ambik passport lepas pukoi 2 petang..kami pun cabut balik Chicago cepat cepat pasai ramalan cuaca kata cuaca makin buruk sebelah petang dan malam. ... sekian utk kali ni .. wasallam

Tuesday, December 9, 2008

Eid Mubarrak

selamat haghi ghaya semua. dok tak dok dah pun setahun. aku dok ingat lagi tahun lepaeh baru makan dagin korban, ni dah nak makan dagin korban lagi. masa lalu rasa mcm cepat sungguh.
pejam celik pejam celik dah seminggu, kaleh pi kaleh maii dah sampai ujung bulan, masa untuk bayaq bil bil .
tapi yang agak bes sikit laa nii harga minyak petrol dah turun balik, jadi dalam lengkongan $1.50 - $1.80 segelen. tapi project pun dah makin kurang. ekonomi dok makin meleset. adoooosss.
harap harap bila presiden baghu naik, ekonomi baik balik kot. kalau jadi macam tu lega laa sikit.
laa ni nak kena caghi kerja tambahan untuk tampong kos sara hidup.

tu laa saja yang nak tulis .. di luar pun dok hujan dan sejuk pulak tu. pekena kopi pun best jugak kalau sejuk sejuk. teringat masa dok kampung dulu dulu, kalau kena musim hujan ..mati akai laa. nak pi jalan pun susah, jalan lecah , dah laa tuu kalau pi naik beskal (geghek ) mula laa tayar beskal penuh salut dengan lanyau .. ha haha ada sapa yang tau pasai 'lanyau' ?.

Monday, December 1, 2008

Bahasa / Bangsa


bila sebut pasai bahasa, kadang kadang kita selalu dok pikiaq yang bahasa kita tuu yang betoi.. haghi tu aku pi jalan jalan di kedai makan pakistan di sini, ada ternampak iklan ni di depan kedai ..
Cuba tengok elok elok di situ.. maknanya kalau kita dok di Pakistan kita boleh beli 'dosa' .. tapi kalau dok Msia kita kena jauhkan dari membuat 'dosa'.

Itu lah indah nya duduk di tempat oghang, kita boleh belajaq untuk menghormati bahasa oghang lain. kalau depa maki pun kita kena pikiaq dua tiga kali nak hantam balik .. takut tersilap balas.. dah jadi macam lain pulak.