Tuesday, September 25, 2007

Keghja daghi ghumah (Work From Home )

Haghi ni aku tak pi keghja pasai sakit peghut. agak kemaghin aku masak sambal kurang masak betoi kot. bini aku pesan, kalau nak sambal kena tumeh sampai pecah minyak baghu laa elok.
Tapi mana ada masa nak tunggu sampai pecah minyak .. lambat laa.
Satu yang seghonok di sini (US) , kalau kita sakit kita habaq dekat boss kata kita tak pi opis , kita habaq kita keghja dari ghumah saja, tak gadoh nak pi jumpa tuan doktor mintak MC, depa main percaya saja. Tapi aku ghasa kalau di Malaysia boleh amal mcm nii alamat laa opis tak dak oghang, semua nanti bagi alasan keghja daghi ghumah,, balo'q liat semua !!.
Tapi ... keghja daghi ghumah nii bukan senang jgak, kena banyak disiplin dan sabaq, pasai banyak sangat yang dok kacau, sat lagi posmen mai ketuk pintu, oghang FedEx laa, UPS laa, ada yang nak tanya jalan pun ada, tukang baca meter laaa .. adooii mcm mcm.
Sebut pasai keghja daghi ghumah nii bukan semua jenis keghja jgak yang boleh buat mcm tuu, tapi mcm keghja aku tak paa la.. yang penting ada internet lepas tuu boleh sambung PC dengan opis punya network .. tapi kalau boleh di amalkan keghja daghi ghumah (work from home) pun ada baguih jgak, opis boleh jimat letrik, jimat bil ayaq, jimat bil telepon, opis tak payah nak sewa opis luas. Kita tak gaduh nak kena naik bas pi keghja, tak gaduh naik kereta, tak gaduh nak kena beli baju elok elok, Celek celek mata dah boleh mula keghja, tak kaa senang kalau mcm tuu.
Tapi aku ghasa budaya 'work from home' tak lama lagi akan jadi satu trend jugak. Tapi tak semua jenis keghja laa kot.. tak kan kegha tukang sapu pun nak keghja dari ghumah kot !! ha ha ah tuu baghun nak haghuu.

Saturday, September 15, 2007

Oghang Malaysia bila pegang stereng

Laa ni bulan posa, tak lama lagi akan ghaya, musim ghaya di Malaysia bukan saja musim oghang menyambut ghaya tapi jugak musim oghang masjid semayang mayat.. pasai apa ?.. pasai masa musim ghaya ialah musim oghang Malaysia belomba lomba untuk mati.. apa tak nya?.. tiap tiap kali ada musim perayaaan misti ada yang mati accident. dah tuu bukan sorang dua pulak.
Aku ghasa masalahnya ialah sikap orang Malaysia bila dapat pegang stereng dia ghasa mcm dah terror sgt, atau pun di Malaysia tak dak satu cara utk mengasuh utk oghang jadi pemandu ceghmat.
Aku nak bagi contoh di US.. contoh saja laa.. macam di sekolah anak anak aku di Chicago, kelas memandu dijadikan salah satu subject wajib diambek oleh budak budak ni.. kalau tak ambek subjek memandu .. nanti takboleh graduate high-school, jadi disini kita dah asuh budak budak tuu bawak kegheta ceghmat ceghmat bukan jadi pemandu loklaq dan cemeghkap mcm yang dok ada di tempat kita 'Msia'. Oghang puteh kata 'early exposure'!! cheehhh boleh jugak ckp oghang puteh noo !!.

Dekat sini kita cuma bawak kegheta mcm oghang puteh kata 'gentleman' laa , 'right-of-way' depa kata, tapi kalau kat Msia nak cuba jadi 'gentleman' alamat kena horn memanjang laa. Cuba pikiaq tengok..pasai apa tabiat orang kita jadi loklaq bila dapat pegang stereng kereta?. Yang pelek lagi.. kadang kadang yang bawak loklaq dan cemeghkap nii bukan oghang muda saja... yang pakai serban puteh pun adaaaa.. haaa betoi.. aku peghanah kena.. pak lebai pakai ketayap puteh..bawak kegheta mcm laju mcm jin ..mangkok hayunn!!.

Sebut pasai semayang mayat nii .. teghingat masa sekolah dulu .. semayang mayat nii kegha kegha mcm side-income laa.. pasai bila ada oghang mati.. sat lagi ada laa oghang masjid mai ke hostel kami caghi sapa nak semayang mayat .. sekali semayang dapat laa duit poket !!.. kira ok laa tu bebbb .. extra income!!!

Thursday, September 13, 2007

Selamat Sambut Posa untuk semua

Haghi nie haghi pertama posa, tawun ni ok sikit posa pasai tak jadi kecoh macam tawun tawun lepaeh pasai ISNA (Islamic Society of North America) dah bubuh awai awai di website depa kata posa jatuh sept 13. ( iesshhh jatuhhh !! ..kesiann). bila posa jatuh pada sept 13 , jadi kita pun sambut laa posa tuu pada sept 13.
Tawun nii kegha kegha dah masuk 9 kali aku 'sambut' posa di amerika. tapi syok bila posa jatuh masa winter.. posa sat saja pasai matahari jatuh awai .. tak dan nak lapaq dah buka posa dahh.
Tapi bila dok kegha kegha..nanti tak lama lagii posa akan jatuh musim summer.. haaa tuuu dia baghu tauu ..masa tuu matahari naik pun awai.. jatuh pulak lambat.. masa tuu baru nak jegey beliakk lapaq macam singa tak makan seminggu kot.. h aha haha aku tak boleh nak pikiaq laa macam mana tuu .
Bila sampai masa posa nii teghingat katun Lat 'The Kampong Boy' masa musim posa. Nak habaq bagi masa aku di kampung dulu kalau musim posa syok jgak .. boleh dok tukaq tukaq cucuk dengan orang yang dok sekampung. Ada jugak yang buat spoil tuu.. ada orang yang hantaq dekat masa nak buka ..aiseeyy leceh ..nak kena balaeh balik kueh tuu ... dah laa nak dekat masa nak buka posa dah tuu.. tapi apa nak buat .. dah adat idup berjiran..kena balaeh balek laa kueh tuu.. miss buka posa di ghumah la.. kena bukak kot jalan.
banyak lagii kalau nak ceghita ..
Aku nak ucapkan selamat posa pada semua ahli keluarga aku yang aku sayangi dan semua rakan sahabat dan kawan tak kegha dok dimana.. ramadhan mubarrak