Tuesday, September 25, 2007

Keghja daghi ghumah (Work From Home )

Haghi ni aku tak pi keghja pasai sakit peghut. agak kemaghin aku masak sambal kurang masak betoi kot. bini aku pesan, kalau nak sambal kena tumeh sampai pecah minyak baghu laa elok.
Tapi mana ada masa nak tunggu sampai pecah minyak .. lambat laa.
Satu yang seghonok di sini (US) , kalau kita sakit kita habaq dekat boss kata kita tak pi opis , kita habaq kita keghja dari ghumah saja, tak gadoh nak pi jumpa tuan doktor mintak MC, depa main percaya saja. Tapi aku ghasa kalau di Malaysia boleh amal mcm nii alamat laa opis tak dak oghang, semua nanti bagi alasan keghja daghi ghumah,, balo'q liat semua !!.
Tapi ... keghja daghi ghumah nii bukan senang jgak, kena banyak disiplin dan sabaq, pasai banyak sangat yang dok kacau, sat lagi posmen mai ketuk pintu, oghang FedEx laa, UPS laa, ada yang nak tanya jalan pun ada, tukang baca meter laaa .. adooii mcm mcm.
Sebut pasai keghja daghi ghumah nii bukan semua jenis keghja jgak yang boleh buat mcm tuu, tapi mcm keghja aku tak paa la.. yang penting ada internet lepas tuu boleh sambung PC dengan opis punya network .. tapi kalau boleh di amalkan keghja daghi ghumah (work from home) pun ada baguih jgak, opis boleh jimat letrik, jimat bil ayaq, jimat bil telepon, opis tak payah nak sewa opis luas. Kita tak gaduh nak kena naik bas pi keghja, tak gaduh naik kereta, tak gaduh nak kena beli baju elok elok, Celek celek mata dah boleh mula keghja, tak kaa senang kalau mcm tuu.
Tapi aku ghasa budaya 'work from home' tak lama lagi akan jadi satu trend jugak. Tapi tak semua jenis keghja laa kot.. tak kan kegha tukang sapu pun nak keghja dari ghumah kot !! ha ha ah tuu baghun nak haghuu.

1 comment:

Aouis said...

la ni saya pun buat mcm tu jugak..
baru nak belajar, pada saya mmg best sebab byk keje buleh settle berbanding dok opis..