Wednesday, April 22, 2009

Bad economy . good price ..cheappppp


masa ni ekonomi memang tengah dok tak berapa menggalakkan, aku dok tengok dekat tempat aku dudok pun banyak rumah dan apartment yang tanda 'For Rent' lama kat situ.. ni makna dia ..tak dak oghang yang nak sewa, atau pun tuan rumah nak sewa mahai tapi tak dak orang yang nak sewa. Aku dok tengok-tengok jugak kalau kalau ada apartment offer sewa rendah, pasai aku pun nak jugak tumpang 'rezeki murah' . Hari tu masa aku di semejid , nampak iklan dekat papan-tanda tu, aku cuba cuba la contact tuan tu kot kot dia nak bagi 'murahhhhh'.
Aku pun contact dia, dia kata .." mai laa tengok dulu , berapa aku nak bayaq ." macam tu laa lebih kurang makna cakap dia.. aku pun pi situ saja buat buat nak tengok .. dia offer murah jugak .. apa lagi bebbb .... sebelum orang lain kebas ..baik aku kebas dulu.
Aku pun habaq dekat kata jadi ambik. Dia pun kata ok dan tak mintak pulak deposit pasai dia kata dia pecaya dekat aku. Bila orang dah pecaya dekat kita, kita kena laa 'keep the word'. lagi pun memang dah adat hidup disini. orang percaya cakap mulut.
Bukan macam tempat kita, mula mula cakap lain, last last jadi macam lain.

Dapat murah. memang dak jadi adat kita agaknya.. nak yang elok, yang cantik, yang ada jenama tapi nak muuuu rrahhh ... agaknya itu laaa yang kita selalu dok berdoa ..mintak murah rezeki .. semua murah, gaji pun murah laa jugak ..dah dok minta rezeki murah ..tuhan bagi gaji murah ... adooooiii tersilah doa rupa rupa nya. Next time berdoa kena tukaq ayat..mintak gaji mahai tapi dapat barang harga murah..bukannya murah rezeki.
Jadi,,bulan depan kita pindah apartment baru. Pindah lagiiiiii !!!!?????

Tuesday, April 7, 2009

Companies cutting cost

Oghang hilang keghja, kena beghenti, kena buang dan macam macam lagi, memang dah jadi macam satu benda yang di tunggu tunggu dengan penoh suspense. ada yang bila pi keja .. tup tup boss kata.." today is your last day .. " .. itu laa kata kata hikmat yang menakutkan oleh semua pekerja pekerja di US haghi ni. Disini pulak kalau depa (majikan) nak buang pekerja bukan gadoh nak kena habaq dekat surathabaq dah. depa buang macam tu saja, depa tak takut kalau kena saman dekat mahkamah buruh kaa atau mana mana, pasai selalunya majikan bila menggaji seorang pekerja dia juga kena bayar 'unemployment insurance' disamping kena juga bayaq gaji kepada pekerja. Jadi bila pekerja kena buang ..depa boleh saja tuntut unemployment benefit dari unemployment office.
Tu pasai, majikan tak takut takut nak buang pekerja lebih lebih lagi bila ekonomi tengah merosot macam ni, tapi kalau pekerja tu sendiri yang tidak bagus, ini jadi peluang lagi baik utk buang pekerja. Itu laa kelainan dengan yang ada di negara kita, kalau pekerja tidak perform pun majikan tak berani nak buang, takut kena saman di labor court. selalu apa yang terjadi di negara kita, majikan akan demoted pekerja pekerja dengan harapan pekerja ni akan resign dengan sendiri.