Tuesday, April 7, 2009

Companies cutting cost

Oghang hilang keghja, kena beghenti, kena buang dan macam macam lagi, memang dah jadi macam satu benda yang di tunggu tunggu dengan penoh suspense. ada yang bila pi keja .. tup tup boss kata.." today is your last day .. " .. itu laa kata kata hikmat yang menakutkan oleh semua pekerja pekerja di US haghi ni. Disini pulak kalau depa (majikan) nak buang pekerja bukan gadoh nak kena habaq dekat surathabaq dah. depa buang macam tu saja, depa tak takut kalau kena saman dekat mahkamah buruh kaa atau mana mana, pasai selalunya majikan bila menggaji seorang pekerja dia juga kena bayar 'unemployment insurance' disamping kena juga bayaq gaji kepada pekerja. Jadi bila pekerja kena buang ..depa boleh saja tuntut unemployment benefit dari unemployment office.
Tu pasai, majikan tak takut takut nak buang pekerja lebih lebih lagi bila ekonomi tengah merosot macam ni, tapi kalau pekerja tu sendiri yang tidak bagus, ini jadi peluang lagi baik utk buang pekerja. Itu laa kelainan dengan yang ada di negara kita, kalau pekerja tidak perform pun majikan tak berani nak buang, takut kena saman di labor court. selalu apa yang terjadi di negara kita, majikan akan demoted pekerja pekerja dengan harapan pekerja ni akan resign dengan sendiri.

5 comments:

MieAnip said...

La ni dh da reja kot...x yah risau kena buang...jadi tukang cat...hahahah

xan said...

jadi tukang cat dgn mover .. packing saja..angkat kena upah badanggg

Ibrahim bin Said said...

Kawan saya masa mengaji dulu ada buat satu syarikat berkaitan IT. Cubalah lawat dia punya website kalau2 berfaedah untuk Izwan. Tapi saya tak yakin dia ingat saya lagi. Maklumlah masa terlalu lama http://ravetech.com.my/

xan said...

OO..orang kuat jkr buat bisnes jgak.
laa nii semua kena bisnes..makan gaji tak cukupp..tapi bisnes pun kalau tak dak 'orang besar' .. susah jgak, susah nak dapat contract.

Ibrahim bin Said said...

Dia ni pencen awal tahun 2008 sebelum mr sami tumbang.