Monday, March 25, 2013

BBQ

dok tak dok, dah setahun lebih kami sekeluarga balik ke Malaysia. Masih ada barang barang bawak balik dulu yang belum boleh digunakan sepenuh kerana beberapa masalah teknikal. Salah satu barang ialah BBQ grill yang dah lama digunakan masa di US dulu, bila bawak balik nak guna macam ada masalah sebab valve di kepala gas yang tidak sama dengan yang di gunakan di malaysia. Di Malaysia gas masak menggunakan NGV , mungkin tekanan gas agak rendah jika dibandingkan dengan propane yang digunakan di US.

Aku tiada pilihan lain selain dari modified


setelah di belek belek, aku terjumpa satu dapor gas lama di rumah, yang jarang digunakan, jadi aku ingat aku akan 'curi' valve ON-OFF dari dapor tu dan pindahkan ke bbq grill ini,

meng'grill'

salam sejahtera blogger semua, dah lama jugak aku tak menulis di blog ini, pasai bila balik mai ke Malaysia ni, ghasa macam tak dan nak buat apa apa, kalut semacam saja.
Nak buat tu, nak buat ni, macam nak kena buat.

Dua minggu lalu, aku bekerja dengan satu syarikat di Kajang, waktu kerja dari pukoi 9 pagi sampai pukoi 6 petang. Biasa laa kita ni.. bila dah satu hari dudok di pejabat, ghasa cemuih mula laa naik, nak ghasa angin luaq pulak, nak tengok dunia jugak. Aku cabut lepas pukoi 6. Esok pulak, boss pun sound dia kata, sepatutnya aku yang dah senior tak boleh balik awai. Macam kena cucuk bontot laa aku bila dia sound macam tu. Mana boleh paksa dia duduk pejabat , kalau kita nak duduk pejabat lepas waktu pejabat atas kehendak kita, itu lain cerita, tapi kalau company yang nak kita duduk lama lama lepas waktu pejabat , kena laa ada imbuhan seperti allowance makan kaa, allowance teksi kaa. Ini tidak , suruh kita kerja lebih, tapi tak  mau bayar lebih. Aku cuma dapat bertahan di situ selama 2 minggu, kerana aku rasa tidak sesuai dengan cara kerja disitu.

Berbalik pada grill yang aku bawak balik dari US dulu, dah lama jugak grill tu duduk ditempat simpan sebab ada masalah valve, setelah pikir lama lama, aku mengambil keputusan untuk menggantikan valve itu dengan valve dari dapor gas yang sudah lama.

Aku terpaksa berulang alik ke kedai repair radiator untuk meminta apek tua tu memetri kepala valve mengikut aku punya idea. Nasib baik apek tu pun macam paham jugak. Sebagai hasilnya, dapatlah kami menggrill setiap kali ada peluang.