Friday, June 12, 2009

My Other blog

aku ingat nak buka lagi satu blog .. saja gatai gatai .. address blog baru , http://weekender-xan.blogspot.com mcm dibawah ni. Aku ingat nak bubuh apa apa yang aku ingat nak buat masa lapang sebagai hobi.

Wednesday, June 3, 2009

Kemalangan Udara

minggu ni satu lagi kemalangan kapai terbang di tengah lautan Atlantik, dah lebih 3 haghi kapai terbang tu jatuh depa dok caghi tak jumpa jumpa jugak. Aku ingatkan negara negara maju ni ada semua alat alat elektronik canggih, depa boleh guna guna , tapi nak cari sebijik kapai terbang yang jatuh di tengah laut pun tak jumpa , jadi macam mana !!!!.

Kalau depa pi Msia jumpa bomoh bomoh dekat kampung, aku ingat bomoh tu dok kata... kapai terbang tu kena sembunyi oleh 'oghang kecik', tu pasai tak jumpa.
Minggu lepas, dekat newspaper ada berita pasai soghang student Msia di universiti Penn State mati dekat ayaq terjun, inna lillahi wa inna ilaihi rajiauunn. sedih pulak rasanya walau pun bukan kena adik beradik kita. Itu laa kalau dah malang nak buat mcm mana.. tapi budak budak ni pun satu jugak. dah ada papan tanda warning kata bahya dooookkk gatai jugak. Masalah manusia nii dia pantang kalau ada 'Jangan', 'dilarang', 'tidak boleh', ... semua tu macam di suruh suruh.
Aku ingat masa kami kecik kecik dulu kalau mak pak marah depa bukan nak kata jangann,, depa kata ".. haaa pi lagi pii..pi main piii .. pi main puas puas jgan balik lagi tak puas '. Itu la beza cara oghang dulu didik anak dan orang laa nii didik anak anak.

Monday, June 1, 2009

Permainan Tradisi

Aku tak tau apa yang budak budak muda dan oghang oghang kat Msia dok buat bila masa lapang ? adakah depa dok melapok di kedai kopi dok sembang sembang politik atau sembang sembang angan angan nak kaya, atau pun dok nga-nga tepi jalan dok tengok oghang pi mai .. aku tak tau. Tapi kami disini, bila ada peluang bekumpoi ghamai ghamai tak dak lain .. dok pikiaq pasai nak main. Bukti nya cuba pi kelih gambaq sebelah tu.. ni anak anak aku dan kawan kawan main sepak-takraw.. punya laa terraa tengoklaa tuu kot belakang pun boleh badek jugakk... itu laa aktiviti masa summer nii..tak lama lagii nak winter... dok bekurung dalam ghumah pulakkk ..