Saturday, May 19, 2007

Jalan Jalan merayau rayau tengok tempat orang


Januari 2007, aku ambik OFF seminggu dari projek yang aku dok buat di tempat client di Nebraska. Dok pikiaq pikiaq, aku ajak keluarga aku pi jalan tanpa ada tujuan yang tertentu. Bermula dari Chicago kami drive ke selatan hala ke Missouri, sambil dok belek peta, sambil bawak kereta. Kami pun buat keputusan nak pi melawat kawan di Tucson, Arizona. Mula mula kami singgah di Oaklahoma City, terus pi ke tempat penerangan utk pelancong dan sign buku pelawat... misti laa bubuh nama dan tempat kita ( malaysia). Bila dah sign, sembang sikit dgn mat-saleh yang dok keja di kaunter tu.. rupa rupa nya , mat-saleh tuu dah 3 kali pi KL. dia memang puji KL .. aku pun tanya dia ..apa yang dia suka pasai KL?.. dia kata .. FOOD. mmg aku dah dok agak dahhhh ... dia misti suka makanan Malaysia punyaaaaa !!!

Ini ada sikit gambar masa pi jalan jalan dengan keluarga ..

Gambar lain - Chicago musim sejuk 2006/07

Car Run On Water (Hydrogen)


sat tadi aku baru order menatang nii ..(hydro-gen ) dia boleh ubah aya'q jadi hydrogen .. alamak ..menatang apa pulak hydrogen nii dalam loghat kedah?.. tak paa kata 'angin-gas' laa senang nak kata.. ha ha ha ha .
Laa nii di yu ess (US) harga minyak petrol (oghang sini tak kata minyak petrol.. depa sebut 'gas'), dah naik tinggi. Dulu minyak petrol dalam berapa duit saja satu gelen .. tak sampai se dollar pun satu gelen .. Satu gelen tuu dalam 4 liter laa kot.
Apa faedah beli menatang 'hydro-gen' nii ??.. benda kita pasang di dalam bonet depan (hood) dekat dengan injin kereta.. kita tambah aya'q dalam tabung hitam tuu laa.. bila injin hidup .. menatang nii akan ubah aya'q yang kita bubuh dalam tabung hitam tuu jadi 'angin-gas' hydrogen.. lepas tuu 'angin-gas' tuu kita sambung ke saluran angin ke injin.
Jadi.. 'angin-gas' tuu akan bercampur dengan minyak petrol .. jadi kurang laa pakai minyak petrol .. bermakna jimat duit laaa... maknanya ..kita boleh guna aya'q untuk hidupkan injin kereta.

mungkin kalau esok esok orang dah pandai .. kita bolih guna aya'q saja ..tak payah nak beli minyak petrol lagi .. alamat ..mati laa syarikat syarikat minyak tuu .. nanti ada yang buat bisniss juae aya'q pulak kot..

Itu laa ..teknoloji yang ada di sini buat hari nii ..

A Day Without Internet !!!

ha ha ha ha .. tell me about it .. bagi tau aku .. apa kesan idup hang kalau satu hari tak dak internet ??..
Aku tak tau laa kesan kat hang pa ..tapi bagi aku .macam nak perang dunia ketiga kalau sehari internet terputus di rumah aku..

Kelmarin, broadband ( high-speed connection) atau konek laju kerumah aku terputus.. adooosss mcm nak gila !!! . Bila internet tak dak .. semua kemudahan terputus.. telepon terputus, VPN ke opis terputus, fax machine terputus, email lagi laa,, Yahoo messenger ..pendek kata ( kesian kat orang pendek) terputus dengan dunia lua'q.

Mungkin, kalau aku haba'q dekat oghang kampung aku ..depa terheran jugak kalau aku kata macam .. pasai apa pulak tak dak internet ..semua hubungan terputuihh .... amboi hang ni pun..jangan dok bohong kat aku aeehhh..!!!

Monday, May 14, 2007

Hujan Emas Negeri Orang ... Hujan Batu ??

Tu laaa ..oghang tua tua dok kata .. Ujan mas negeghi oghang.. ujan batu tempat sendighi .. Laa nii kita boleh pilih..nak ujan batu kaaa nak ujan mas ?.
Bila dok pikia'q pikia'q ... dua dua tuu ada guna .. kalau batu pun ada guna.. mas pun ada guna.
Bagi aku.. aku dah ghasa dah mcm mana sakit ujan batu tuuu .. laa nii nak laa ghasa pulak mcm mana ujan mas tuu. Mcm kata orang laa.. rumput selalu nampak hijau disebelah paga'q .. tapi bila kita pi seberang paga'q tuu .. tak selalu rumput tuu hijau .. ada masa rumput tuu mati .. ada masa lebih mencabar utk jaga rumput tuu jgn sampai mati .. lebih kurang macam tuu laa.

Loghat Kedah

Aku ingat utk blog yang nak mai nii ..aku nak tuleh dlam loghat kedah laa kot ..
sebenaqnya loghat kedah nii banyak dok ikot cagha tulisan jawi .. contoh nya air (water) oghang kedah sebut aya'q ... kalau tuleh dlm tulisan jawi alif-ya-'ain jadi aya'q .. baghu laa betoi cagha sebutan..

Aku dengak , banyak jugak oghang belah selatan yang dok cuba tighu cara oghang kedah cakap ..tapi tak beghapa nak jadi jugak.. depa nak tighu pelat kedah ..tapi jadi loghat mamak penang . Satu lagi .. loghat kedah nii .. dengan loghat penang tak sama . memang tak sama .. pasai orang penang cakap dia ada influence 'mamak' sikit sikit..isshhh bukan sikit ... banyakkkkk.. tau laa kalau 'mamak' cakap ..kalut lain lain macam hang pun..!! Oiiii sori laa oghang penang.. mintak kutuk sikit.. hang bukan tak tau .. kutuk kutuk niii beesa laa .. kalau tak kutuk oghang memang tak sah. Tapi aku ghasa memang mcm tuu kott adat oghang bekawan.. mula mula jumpa misti kutuk dulu .. lepas tuu baghu laa cakap elok elokk.


Satu lagi .. oghang kedah cakap banyak guna 'hang' , 'aku', 'depa'.
Satu lagi bila sebut pasai masa .. oghang kedah kata 'kemaghin' (kelmarin) tu sama dengan 'yesterday'. Tapi oghang belah selatan kata 'yesterday' tuu sama dengan 'semalam'.

Bagi oghang kedah 'semalam' tuuu semalam laaa.. last nite..
Tapi ada satu yang best jugak bila oghang selatan nak tighu cakap oghang kedah .. depa dok tukar semua yang hujung dia 'R' dengan 'ain .. depa ingat semua loghat kedah kena dok tukaq 'R' jadi 'ain'.. OK.. ni nak ceghita sikit laa pasai tuuu ..
Ada kawan mai ghumah kita, kawan nii oghang selatan laaa.. dia punya seghonok dok ceghita .. dia pun habaq laa kata dia kadang dok makan nasi dengan aca'q .. apa lagii.. gelak sakan laa kawan kawan yang dok denga'q .. pasai di kedah oghang tak makan aca'q .. aca'q ialah aya'q tanah dekat orang basuh pinggan semua tuuu .... addooiiii .. kesian laa kawan tuu kena gelak .

.. nanti sambung laa naaa !!!!

Sunday, May 13, 2007

Once Upon A time ....

Once upon a time ...

Mukadimah


this is my first blog .. it's true ..my very first. betooiii ..
Tapi aku ingat blog nii aku nak tuleh dalam bahasa Melayu. Ghamai dah yang dok tuleh dalam bahasa mat saleh. Tapi kadang kadang masalah jugak hang pun ... tak dak perkataan dalam bahasa melayu.. ishhh leceh jgak

Blog aku ni aku bubuh nama kampung aku 'alorbelat' . Memang kampung habehh hang punn .
Macam mana pun.. tu kampung aku.

Aku nak tunjuk jgak tang mana kampung alor belat aku nii.. dapat jgak tengok di google map hang tauu. ooii bolih tahan noo!!

Latitude: 6.05
Longitude: 100.4167
(Decimal degrees)
Latitude (DMS): 6° 2' 60 N
Longitude (DMS): 100° 25' 0 E

kita pi buka google http://maps.google.com ... betoiiii bukan nak bohong.. mmg bolih jumpa di google map. mula mula kena start dengan pekan yang besa'q sikit laa.. hang bubuh laa alor setar, kedah, malaysia ... haa tuu dia .. lepas tuu zoom in pedekat sikit ..baghu laa nampak jelas.
Hang tengok di gambar yang cut/paste tuu .. haa tu laa alor belat, my kampung.. cantikkkkk.

Nampak dak ? ada jalan besa'q merentang kampung tuu.. tuu nama dia lebuhraya PLUS.
Memang sesuai pun nama lebuh raya tuu 'plus'.. pasai tiap tiap tahun dok kena plus harga toll nak haba'q bagi... dahsyat sungguh.
Yang aku dok heghan pulak. toll naik mcm mana pun..oghang dok guna jgak, naik 2 kupang pun oghang guna lebuhraya, naik 5 kupang pun sama jgak , naik seghinggit pun sama jgak, oghang guna lebuhraya jgak.
Dulu.. sebelum ada lebuhraya nii, kampung aku bukan ada jalan 'tar' .. yang ada cuma jalan tanah-merah MADA. lepaeh tuu ada laa kutu kutu dok mai kempen dekat oghang kampung, pujuk oghang kampung sign setuju juae/serah tanah depa utk buat projek lebuhraya. Hang pa tauu laa oghang kampung mana depa nak tau bila sebut lebuhraya. yang depa dok denga'k jalan ghaya, hari ghaya, hantu ghaya , bukit ghaya . Ada oghang kampung yang sign ada yang tak sign. Tapi yang aku dok kesian tuu.. ada oghang kampung, tanah dah laa besaq kangkang kera, ingat kera kangkang luas lagi kot. Lepaeh tuu.. lebuhraya pulak guna semua tanah dia. laa ada kaa patut hang pun. tapi pujuk pujuk, hang tau oghang melayu kalau pasai pujuk memang nombor satu laa.. jadi jgak laa 'lebuhraya' tuu.


try this link too : http://www.indexmundi.com/z/?lat=6.0666667&lon=100.4&t=p&r=820&p=kampong_alor_belat&cc=my&c=malaysia