Friday, June 6, 2014

My cloud

Haghi ni aku nak cerita sikit pasai teknoloji.
Aku ghasa ghamai oghang laa ni yang ada dok simpan gambaq gambaq dalam bentuk digital. Aku tok sah dok explain kot menatang apa digital tu .. aku ghasa ghamai yg tau.

Laa ni dgn teknoloji canggih , oghang dah makin suka ambik gambaq, silap sikit tekan, silap sikit snap sana snap sini,ada tu main tangkap saja , tak gadoh dok peghembang dah btoi kaa dak posisi , lighting ok kaa dak, pasai dah free, ambik saja dulu , kalau tak suka boleh delete kemudian.

Enough beletiaq noo.. apa masalah bila kita ada gambaq byk? .. tentu masalah nak simpan dan juga nak tgk balik gambaq gambaq tu. Pengalaman aku, aku dah byk kali dah simpan dlm hard drive lepas tu hard drive tu hilang laa , kdg kdg terlupa, pi delete pulak , pasai space tak cukup.

Satu lagi masalah external harddrive ni (yg guna usb).. kdg kdg kita lupa nak eject , lepaeh tu bila nak bukak dah tak boleh...
Satu lagu masalah usb connection ni, lama lama dia longgak, cucuk tak btoi sikit tak boleh baca. Macam macam lagi laa..

Aku dah cuba byk kali dok setup harddrive yg boleh share antara computer computer dighumah. Bukan kaa senang kalau semua org di rumah boleh access hard drive disatu tempat..tak gadoh dok simpan byk copy gambaq yg sama dlm byk drive.

Dua tiga minggu lepas aku ternampak satu harddrive dikedai jenis Western Digital model WD My Cloud. Aku nak bagi tau apa yang baguih sangat dia ni. Hard drive ni boleh di connect dgn beberapa cara, boleg dgn USB atau dgn cucuk kan dia ke network hub .
Aku berkenan sgt pasai boleh cucuk ke network hub. Jadi aku boleh share dgn semua computer yang ada di rumah aku. Bukan itu saja, aku juga boleh access dari luar melalui internet dgn menggunakan aplikasi yang boleh di download percuma.

No comments: