Monday, October 25, 2010

Perjalanan Ke Arah Barat Bhg IV - South Dakota ke Yellowstones National Park, Wyoming

kami tak dok lama di Mount Rushmore pasai kami memang tak cadang pun nak pi ke situ, cuma plan tu kami buat masa dok dalam kereta. Jadi lepas ambik gambar kami pun terus ke Yellowstones National Park, di Wyoming. Kami bertolak dari Mt Rushmore dalam pukoi 4 petang dah. Kami jangkakan akan sampai ke tempat camping dalam pukoi 1:00 pagi, pasai jaghak jauh ke situ lebih kurang 500 batu (800 km).











pemandangan sepanjang perjalanan ke Wyoming beghubah ghubah, jadi kita bawak kereta pun tak ghasa cemuih.
lebih kurang 2 jam, kami pun sampai ke sempadan antara South Dakota dan Wyoming, macam biasa jugak.. masa untuk bergambaq, aku ingat semua orang pun tak larat nak pi tangkap gambaq, cuma Keith sorang saja, jadi aku ambik gambaq dia sorang saja. Pasai aku dah sampai sini dulu, dah ada dah gambaq tang sini, jadi aku tak tughun nak ambik gambaq sama. Gambaq ni nampak spoilt sikit, pasai tak nampak signboard belakang pasai dia reflective (balik cahaya) bila kena flash.

Kami tak beghenti banyak tempat kali ni pasai, semua orang tidoq jadi aku drive sepanjang malam. Kami mula masuk ke kawasan national park pada pukoi 6:00 pagi, lebih kurang 5 jam lambat dari yang dijangka. Aku nampak masa tu memang cantik untuk ambik gambaq waktu pagi..

lepas ambik gambaq, jalan lagi untuk masuk ke kawasan Yellowstones National Park. Kami sampai ke pintu 'gate' untuk masuk ke kawasan tu dalam pukoi 6:00 pagi. Selalunya setiap kenderaan yang nak masuk ke National Park tu kena bayaq $25.00, tapi pasai kami sampai awai, dan opis pun tak buka lagi, jadi kami masuk percuma saja, pasai pintu gate pun terbuka. Kami sampai ditapak camping dan mula naikkan kemah, kami tak sangka pulak cuaca sejuk akan sambut kami, jadi kami tak sediakan pakaian sejuk yang sepatutnya, kebetulan masa kami sampai suhu jatuh ke 40 darjah F (lebih kurang 5 darjah Celcius). kami pun cepat cepat naik kan kemah dalam keadaan sejuk gedi.


Aizat, Eidil dan Mass kemaskan tali kemah
hazwan kena pegi angkat beg beg dlm van masuk dlm kemah









... belum habis lagi... nanti kita sambung lagii ..

No comments: