Saturday, July 10, 2010

pasai pokok pokok buah yang dah hilang dari mata

haghi minggu lepas , kami tak tau nak buat apa apa, kami pi dok sembang sembang dengan abang mood dan kak sara, pasai depa pun oghang utagha, jadi sembang pun laju sikit.
Haghi tu kami dok sembang pasai pokok pokok dan buah yang dulu ada , tapi laa ni dah hilang megheyop, tak tau pi tang mana. Antara nya :

  • buah kegheyang dot
  • buah setoi
  • buah setay
  • ubi kemili
  • buah mertajam
  • bunga keghak nasik
  • buah jentek
  • daun palas


ada macam macam jenis lagi buah dan pokok yang kami sendiri pun tak tau nak sebut. kalau ada usaha jabatan perhutanan buat satu green-house utk preserve pokok pokok lama ni, elok jugak utk pengetahuan jenerasi yang akan datang.

3 comments:

said said...

Semua yg tersebut tu ada lagi. Kerap orang jual di nat pasar sehari. Ada yg bermusim dan ada yg selalu ada.

said said...

Semua yg tersebut tu ada lagi. Kerap orang jual di nat pasar sehari. Ada yg bermusim dan ada yg selalu ada.

Detguaq said...

Salam Ramadhan Bro jan,

la ni aloq depa dah tak belat dah...

Saya peminat buah binjai...buat pelengkap sambalbelacan...pergghh...sebut sja buah binjai dan dan kecoq ayaq lioq...mencecerrr....