Thursday, July 2, 2009

It's summer time once again

Ni entry aku untuk bulan Julai ni, bulan Jun yang sudah tu, banyak dengan cegheta suka dan duka, cegheta suka bulan jun:

  • haghi-jadi (b/day) aku pun jatuh bulan jun, dapat hadiah daghi anak anak, T/Q kakak, wan dan yat, i love you all

  • ada kawan tu dapat anak (dekat dgn harijadi aku jgak)

  • Ikan Mas aku beteloq, tapi tak dan teloq teloq tu nak besaq, dah kena telan dengan ikan mas jantan tu pulak. ceeehhh!!


ceghita yang duka tuu.. kita tok sah dok bubuh tang ni laa kot noooo !!. oghang pun tak mau dok dengaq cegheta yg tak seghonok. oghang tua tua kata, kwn utk seghonok tu ghamai, jadi kita bahaq yang seghonok saja laa. Memang dah adat bekawan, kalau kita nak bekawan, jgan dok asyik cegheta duka kita saja, lama lama kawan pun cemueh nak dengaq, las las depa cabut.
Bulan julai ni kalau nak ikutkan kena musim panas, tapi dalam 2,3 haghi nii tak beghapa panaeh sgt, ok laa tak gaduh nak pasang air-cond, jimat sikit duit letrik.
Sebut pasai jimat letrik ni, aku dok baca baca dekat internet, kita boleh buat letrik sendiri guna tenaga suria dan jugak angin, lepas tu kalau kita sambung balik ke talian letrik (depa panggil grid), meter kita akan jalan reverse bila letrik yang kita hasilkan tu dimasukkan ke grid. Ini satu rahsia yang aku rasa pihak syarikat letrik tak mau habaq dekat oghang, depa takut sat ni depa jadi rugi pulak.
Aku dok teghingat masa dok aloqbelat dulu, kalau masa musim kemarau, nahh aii.. matahari tepacak atas langit, dengan awan yang biru satu awan pun tak dak..kalau buat projek letrik suria pun boleh situ.

... jumpa lagi

2 comments:

CUCU TOK DERGA said...

Nak bagi meter elektrik tu pusing patah balik dengan cara grid macam hang habaq tu aku tak pernah try lagi. Nak buat elektrik dengan cahaya matahari pun aku tak reti.

Yang aku teringin, nak buat parabola tv tapi tak reti jugak.

Aku perasan yang senang - kalau nak bagi meter ayaq pusing patah balik. Buka meter kemudian pasang balik bagi terbalik. Bila ayaq berjalan, dia nanti tendang balik angka-angka meter tu. Ada logik dak?

xan said...

pasai meter ayaq pusin balik tu, laa ni dah ada meter jenis baru, bubuh kot mana pun dia pusin sama jgak. aku dah cuba dulu.